FAKTATJEK: Er et omskæringforbud i strid med Grundloven?

Det omstridte borgerforslag om at indføre en minimumsalder for omskæring har sået tvivl om, hvorvidt et forbud vil være i strid med dansk og international lovgivning.

Borgerforslaget "Indførelse af 18 års mindstealder for omskæring af raske børn” nærmer sig de 50.000 støtteerklæringer, der kræves for, at Folketinget skal behandle det. Men der er tvivl om, hvorvidt et eventuelt forbud vil gå ud over religionsfriheden og dermed være i strid med både Grundloven og den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fastslår, at et forbud højst sandsynligt ikke vil være grundlovsstridigt:

- Vi kan ikke skubbe Grundloven foran os i det her. Det er ikke sådan, at vi kan sige, at ifølge Grundloven og religionsfriheden kan man ikke lave et forbud. Hvis Folketinget vil lave et forbud, så kan de sandsynligvis godt det, siger han til DR.

Flere andre debattører herunder tidligere formand for det jødiske samfund, Finn Schwarz, er dog uenige i den betragtning:

- Der er nærmest fuldstændig enighed blandt jurister og juridiske institutioner om, at et forbud mod omskærelse af drenge vil være i strid med Grundlovens principper om religionsfrihed, skrev han tilbage i februar.

Grundloven slår fast, at det er borgerens ret at tro på det, man vil, så længe det ikke strider mod sædeligheden eller den offentlige orden. Religionsfriheden er også sikret i den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Grundloven § 67

- ”Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden.”

Hos henholdsvis Justitsministeriet og hos Institut for Menneskerettigheder, har man foretaget en juridisk vurdering af konsekvenserne af et eventuelt forbud. Begge konkluderer, at et forbud mod omskæring af børn højst sandsynligt ikke ville være i strid med, hverken dansk eller international lovgivning.

Men det er indtil videre kun et kvalificeret bud, da hverken overdommerne i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol eller Højesteret har haft mulighed for at tage stilling til spørgsmålet.

Hør vicedirektør ved Institut for Menneskerettigheder Louise Holcks vurdering her:

Se hele indslaget om omskæring i Detektor her.