De danske folketingspolitikere sidder lige nu med et hovedbrud. Debatten om hvorvidt der skal indføres en mindstealder på omskæring, er nemlig blevet aktuel igen på grund af et nyt borgerforslag. Forslaget blev stillet 1. februar og har i skrivende stund 48.327 støtteerklæringer, og er altså tæt på at nå de 50.000, som det kræver, hvis det skal fremsættes som lovforslag i Folketinget.
Men lovforslaget vil ikke ramme særlig mange drenge i Danmark, viser tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Her skønner man, at 1.000 til 2.000 drenge hver år bliver rituelt omskåret. Det er dog kun et skøn, da rituelle omskæringer i Danmark ikke bliver registret.
Anderledes ser det dog ud, hvis man kigger uden for landets grænser.
Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er omtrent hver tredje voksne mand i verden er omskåret. Af dem er ca. 70 procent muslimer og 0,8 procent er jøder - de sidste 30 procent er omskåret på grund af ikke-religiøse årsager. Såsom etnicitet, sociale og kulturelle normer og forskellige opfattelser af hygiejne og helbredsmæssige årsager.
Omskæring er særligt udbredt i Mellemøsten, Centralasien og i store dele af Afrika, hvor over 80 procent af mændene er omskåret.
Men også i andre dele af verden er omskæring udbredt. I Canada drejer det sig om 30 procent, i Australien næsten 60 procent, mens hele 75 procent af amerikanske mænd mangler forhuden.
Rettelse: Vi skrev tidligere, at 75 procent af amerikanske mænd er omskåret, hvoraf 70 procent af disse er muslimer, 0,8 procent jøder og 30 procent andre tilfælde. Det er ikke korrekt. Det, der skulle have stået var, at: hver tredje voksne mand i verden er omskåret. Af dem er ca. 70 procent muslimer og 0,8 procent er jøder - de sidste 30 procent er omskåret på grund af ikke-religiøse årsager.