Fagforening vidner i sag mod italiensk byggegigant i Norge

Retten i Oslo har afhørt 3F om sager på store danske byggerier som Nyt OUH og Storstrømsbroen

Illustrationen fra det norske vejvæsen viser dele af det projekt, som Statens Vegvesen har udbudt og skal have udført på E6 i det nordlige Norge. (Foto: © Statens Vegvesen i Norge)

Michael Severinsen fra den danske fagforening 3F har været i vidneskranken i retssalen i Oslo, hvor den italienske byggegigant Itinera og det norske statens vejvæsen strides i en sag med milliarder på spil.

Michael Severinsen er konsulent i 3F byggegruppen og har i retten fortalt om flere af de sager om underbetaling, som 3F har ført på store danske byggerier som Nyt OUH, Storstrømsbroen og hospitalet i Køge.

- Det er sager, der har det til fælles, at Itinera er storentreprenør og repræsenteret på alle byggepladser i forskellige konstellationer. For os er det en vigtig sag, fordi det er vigtigt, at vi i Danmark og Norden bibeholder de gode løn- og arbejdsvilkår, vi har, siger Michael Severinsen, der overværer resten af retssagen, som er sat til at køre tirsdag med.

Klart signal

Det norske vejvæsen har undersøgt Itineras historik på danske projekter og med afsæt i dem benyttet en norsk særregel og udelukket virksomheden fra at byde på et projekt på E6, hvor der skal bygges veje, broer og tunneller.

Det har Itinera klaget over, og derfor skal retten afgøre, om afslaget er i orden, eller Itinera skal have lov til at byde på projektet.

Selv om Danmark ikke har den samme særregel som Norge, mener Michael Severinsen, at afgørelsen kan få betydning i Danmark, hvis den går italienerne imod.

Region Syddanmark er bygherre på Nyt OUH og inviterede i starten af september inden for til åbent hus. Det tilbud tog tusindvis imod. (Foto: © Charlotte Pedersen)

- Det vil i hvert fald været et signal om, at man skal følge de regler, der gælder på området. Og hvis man ikke gør det, kan det faktisk få konsekvenser, hvis man har tænkt sig at byde på et projekt i et andet land, siger fagforeningsmanden.

Ifølge den norske advokat Line Voldstad sker det indimellem, at de norske myndigheder bruger særreglen til at udelukke virksomheder fra at få en fod indenfor.

- Til gengæld er det sjældent, sagerne når så langt som retten, siger advokaten, der kalder særreglen for en slags nødventil for myndighederne.

Retten i Oslo forventes at afsige dom om et par uger, og da dommen kan ankes, kan en endelig afgørelse trække ud.

Itinera har meddelt, at de ikke har kommentarer til sagen, før der er faldet en afgørelse.