Det falder i alt andet end god jord hos fagforeningerne, at Region Syddanmark har holdt rapporter med kritik af løn- og arbejdsvilkår på Nyt OUH for sig selv.
Kritikken drejer sig blandt andet om håndværkere, der arbejder mere, end de får løn for, og om pension, der enten er for lille, eller slet ikke indbetalt.
Rapporterne er lavet af BDO, som Region Syddanmark har hyret til at lave kontrollen, fordi alle, der arbejder på byggeriet skal have løn efter danske vilkår.
Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppen i 3F, har set nogle af rapporterne efter, at DR har fået aktindsigt i dem.
- Der er ingen tvivl om, at BDO har fundet en række alarmerende forhold og forhold, som er i strid med de klausuler, OUH har på sit byggeri. Jeg håber, der er fulgt op på dem, men det havde været oplagt, at Nyt OUH havde informeret fagbevægelsen om de sager, så vi kunne have gået ind i dem.
Alt følges til dørs
Det er forsker Jens Arnholtz fra Københavns Universitet enig i.
Han har beskæftiget sig med social dumping i mange år og mener, at regionen burde sende kontrolrapporterne til fagbevægelsen.
- Så de kunne løfte de sager på den måde, man normalt plejer at gøre på det danske arbejdsmarked. Gå hen og sige: I har brudt overenskomsten - det er dokumenteret. I skal efterbetale, I skal betale noget bod, og hvis I ikke gør det, så har vi nogle sanktionsmuligheder. Det er den måde, det danske arbejdsmarked normalt fungerer på, og arbejdsklausuler burde blive brugt til at støtte op om den indsats.
Ifølge projektdirektør Kenneth Holm har der endnu ikke været brug for at udstikke sanktioner, fordi den har været gal med arbejdsvilkårene.
- Vi følger alle sager til dørs, siger projektdirektøren, som mener, at kontrolrapporterne viser, at kontrollen fungerer.
Også totalentreprenøren fastslår, at kontrollen på Nyt OUH er god nok. For udover regionen laver også OHPT stikprøver.
- Vi mener, at kontrolsystemet fungerer, som det skal, lyder det fra Aroldo Tegon, som er direktør for totalentreprenøren.
- Til dato har mere end 10.000 personer udført arbejde på byggepladsen, og vi har i det lys haft få sager om løn- og arbejdsvilkår. Hvis der har været uregelmæssigheder, enten ved en tilfældighed eller med forsæt, så er de blevet rettet.
400 medarbejdere
Anderledes forholder det sig med fagforeningerne.
3F oplyser, at de på Nyt OUH har ført faglige sager, der berører flere end 400 medarbejdere og tilsammen har resulteret i efterbetalinger/bod på cirka 9,5 millioner kroner.
Det seneste forlig blev indgået i starten af maj og lyder på 1,8 millioner kroner, som blandt andet dækker manglende løn til 58 medarbejdere, der havde arbejdet meget mere, end de havde fået løn for.
Også Blik- og Rørarbejderforbundet har ført sager, der vedrører virksomheder på Nyt OUH.
Carsten Duus, næstformand i Sydjylland/Fyn, er vred over at læse, hvad der står i rapporterne.
- Det er helt, helt uhørt, at den slags kan få lov at foregå på et byggeri, der bygges for vores skattekroner. Og at vi ikke får noget at vide om de meget alvorlige ting, der står i rapporterne, siger han.