Kontroller afslører underbetaling af håndværkere på Nyt OUH: Løntyveri, siger forsker

Det står galt til med løn- og arbejdsvilkår for flere udenlandske medarbejdere, der bygger Nyt OUH, viser kontrolrapporter, som DR har fået aktindsigt i.

(Foto: © Foto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix. Grafik: Sara Lillie Gornitzka.)

Timer, der ikke står på officielle timesedler. Skat, som ikke er afregnet. Pension, som enten er for lille eller slet ikke er der.

Listen over fejl og mangler for især udenlandske medarbejdere, der bygger supersygehus på Fyn, er lang.

Det står i rapporter over stikprøvekontroller, som et eksternt revisionsfirma laver for Region Syddanmark. Rapporter, DR har fået aktindsigt i.

Byggeriet er Nyt OUH, som 600-700 mand arbejder på, og som skulle have stået klar i 2022.

Projektet bliver det største nybyggede supersygehus i Danmark og kommer samlet til at koste cirka ti milliarder skattekroner.

Byggeriet af Nyt OUH har været ramt af flere byggeskavanker - en af de helt store var skimmelsvamp i 400 rum. Her er medarbejdere i gang med at rive gipsplader ned i forbindelse med saneringen. (Foto: © Signe Wolthers, DR)

Bygherre er Region Syddanmark, og totalenteprenøren er de to italienske selskaber CMB/Itinera, der har dannet konsortiet Odense Hospital Project Team (OHPT).

Regionen har – helt i tråd med den landspolitiske dagsorden - erklæret nultolerance over for elendige arbejdsvilkår og miserabel løn på sygehus-matriklen.

- Vi vil ikke have social dumping på den byggeplads, lyder det fra regionspolitikerne, som har udstyret Nyt OUH-byggeriet med diverse sociale klausuler.

Men kontroller, regionen betaler revisionsfirmaet BDO for at lave, viser, at der ikke altid er styr på lov, orden og overenskomster.

- Det er tydeligt, at regionens eksterne kontrol finder mange kritisable og alvorlige forhold, siger Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Yderst kritisk

Flere gange rejser revisionsfirmaet det helt røde flag og stempler forhold i et firma som "yderst kritisk". BDO opfordrer Nyt OUHs ledelse på projektet til omgående at hive fat i totalentreprenøren og få tjekket alle mand i firmaet i stedet for de få, der er undersøgt ved stikprøve.

"Yderst kritisk" lyder det for eksempel i rapporten fra januar 2024. Den dækker kontroller for tilsammen 14 medarbejdere fordelt på tre virksomheder.

Om seks medarbejdere i det ene firma hedder det:

- Virksomheden vurderes ikke at efterleve dansk overenskomst og skatteret eftersom, der tilbageholdes skat og AM-bidrag af medarbejdernes løn. Vi finder ovennævnte yderst kritisk. Vi er ligeledes informeret om, at OHPT kender til disse kritiske punkter.

Adskillige gange påpeger BDO, at folk arbejder flere timer, end de får løn for. At officielle timesedler ikke matcher de tider, der registreres i porten, når håndværkerne logger ind og ud af byggepladsen med deres id-kort.

Sårbare arbejdere

Det er en kritik, Laust Høgedahl bider ekstra mærke i.

- Jeg hæfter mig særligt ved, at man arbejder flere timer, end man får udbetalt. Det, vi ser på byggeriet i Odense, er ikke social dumping - det er løntyveri, siger Høgedahl, som mener, det sandsynligvis er toppen af isbjerget, fordi kontrollen på det kolossale byggeri er beskeden.

I 2023 blev sammenlagt 77 medarbejdere fordelt på 25 firmaer kontrolleret - i 2024 er foreløbigt 64 medarbejdere fordelt på 14 firmaer tjekket.

Laust Høgedahl er lektor og forsker på Aalborg Universitet og har blandt andet været med til at udgive en rapport om migrantarbejdere i Danmark. (Foto: © Janus Jacobsen, DR)

- Det handler ikke om, at man underbetaler, men om at man bevidst snyder sårbare migrantarbejdere for den løn, man kontraktuelt har lovet dem, inden de rejste til Danmark, siger Høgedahl og fastslår, at der er bred politisk enighed om, at man ikke vil have social dumping på offentlige byggerier i Danmark.

Alt fulgt til dørs

Kenneth Holm, projektdirektør for Nyt OUH, fastslår, at alle registreringer, der bliver lavet af kontrollen, bliver fulgt til dørs. Og det betyder, at der bliver rettet op, så medarbejdere får efterbetalt den løn, pension eller tillæg, de har krav på.

Et oversigtsfoto af Nyt OUH, som det kommer til at se ud, når det står færdigt. Det skulle det have gjort i 2022, men i skrivende stund forhandler Region Syddanmark og totalentreprenøren om endnu en forsinkelse. (Foto: © Frank Cilius, Ritzau Scanpix)

- Jeg kan garantere, at der bliver fulgt op på samtlige sager, der bliver registreret på vores kontroller, siger han.

Projektdirektøren kalder det alvorligt, når folk ikke får den løn, de skal have, men mener, at fundene viser, at kontrollen er berettiget og virker. Og så laver både totalentreprenøren og fagforeninger også kontrol på byggepladsen, fastslår han.

- Der har været en række afvigelser, hvor vores entreprenør og deres underleverandør faktisk har reageret ret hurtigt, når der er blevet efterspurgt supplerende materiale. Det er det materiale, der danner baggrund for, at en sag kan lukkes, siger Kenneth Holm.

10.000 personer

Aroldo Tegon, direktør for OHPT, forklarer i et skriftligt svar, at totalentreprenøren og alle underleverandører er forpligtet til at overholde danske løn- og arbejdsvilkår.

- Til dato har mere end 10.000 personer udført arbejde på byggepladsen, og vi har i det lys haft få sager om løn- og arbejdsvilkår. Hvis der har været uregelmæssigheder, enten ved en tilfældighed eller med forsæt, så er de blevet rettet, lyder det fra den italienske direktør, som henviser til, at OHPT selv også laver stikprøvekontroller.

Region Syddanmark begyndte at lave stikprøve-kontroller på byggeriet i 2022 og oplyser, at det aldrig har været nødvendigt at sanktionere firmaer, fordi de har overtrådt løn- og arbejdsvilkår.