Færøske unge fravælger Danmark: Vi kan se en fremtid på Færøerne

Aldrig har der boet flere mennesker på Færøerne. Befolkningstallet har lige rundet 51.000.

Linda Klein er næsten færdig med en to-årig uddannelse som finansøkonom på Færøerne. (© DR)

For et par år siden havde Linda Klein kun to muligheder, hvis hun ville læse videre efter hf.

Enten kunne hun kysse familie og venner farvel, flytte til Danmark og læse finansøkonomi, som hun gik og drømte om. Eller også kunne hun blive på Færøerne og læse noget andet, som hun ikke havde lyst til.

Gjorde hun det sidste, måtte hun fortsætte med at bo hos sine forældre, fordi det stort set var umuligt at opstøve en billig studiebolig i Thorshavn.

Ingen af delene var rigtig fede, men så ændrede tingene sig på Færøerne, og lige pludselig blev det muligt for Linda Klein at tage en 2-årig uddannelse til finansøkonom på de nordatlantiske øer. Nu er hun i gang med den afsluttende opgave og har allerede fået lovning på et job bagefter.

- Det er fantastisk for mig at få lov til at være en del af det første hold finansøkonomer her på Færøerne. At være blandt dem, der sætter gang i det hele, siger den 23-årige færing.

Flere uddannelser og højere SU

Linda Kleins historie er ikke enestående. Færøerne har de seneste år oplevet et økonomisk boom, og i kølvandet på det er der politisk blevet gjort en masse for at holde på de unge.

- Der er kommet flere uddannelser, og vi har fået et rigtig dejligt kollegie, som gør det meget nemmere at være studerende, forklarer Linda Klein, mens hun viser DR rundt på det nye kollegie, der har udsigt over bjergene.

- Jeg tror, at det her kollegieværelse ville gøre de fleste københavnske studerende meget misundelige, griner hun.

Ud over en række nye uddannelser og et nyt kollegie er SU'en blevet sat op, så den matcher den danske bedre.

Og de politiske tiltag har virket.

I 2011 tog 36 procent af de færøske unge - ifølge den færøske SU-styrelse - deres uddannelse på Færøerne, mens det i dag er 43 procent. Samtidig er andelen af unge færinge, der rejser til Danmark, i samme periode er faldet fra 54 til 50 procent.

- Der er rigtig mange unge, der ser en fremtid på Færøerne, siger hun.

- Der kommer mere og mere liv, og folk begynder at føle, at det at være ung og studerende på Færøerne er det samme som i København, siger Linda Klein, der håber, at politikerne vil blive ved med at arbejde for at give de unge flere muligheder, selv om hun også godt er klar over, at man i et samfund på størrelse med det færøske ikke kan have alle slags uddannelser.

Boomet på Færøerne

  • Den økonomiske vækst på Færøerne var i 2017 på fem procent. I Danmark lå den på 2,1 procent.

  • Det økonomiske opsving startede i 2013.

  • Arbejdsløsheden på Færøerne er faldet støt over de seneste syv år og er ifølge de nyeste tal på 2,1 procent.

  • I Danmark er arbejdsløsheden på 3,9 procent. Kilder: Færøernes Statistik, Danmarks Statistik, Nationalbanken

Største befolkningstal nogensinde

Det er ikke kun de unge, der i højere grad bliver på Færøerne.

Faktisk har Færøerne i juli måned netop passeret 51.000 indbyggere, som er det højeste befolkningstal nogensinde. Det skyldes ifølge Færøernes Statistik både, at der er blevet født flere, og at tilflytningen er større.

For Linda Klein betyder det ikke kun noget på et personligt plan, at hun kan blive på Færøerne. Hun synes også, det er vigtigt, at hun kan blive undervist på færøsk, og fremgangen har givet hende en stolthedsfølelse, som hun tror gælder for mange færinge.

- Der er sådan en fællesskabsfølelse nu. Vi bliver flere og flere mennesker heroppe, og alle kommer hjem igen og er glade for det, siger hun.

- Man er lidt mere færing, synes jeg. Det er sådan lidt...nu er vi færinger, og det skal vi blive ved med at være.