Den færøske michelinrestaurant Koks må være en af de mest afsidesliggende af sin slags i verden.
Det sidste stykke af vejen må gæsterne køres i en firhjulstrækker gennem åer og vandhuller til restauranten, der ligger i en nyrenoveret fårevogterhytte fra 1700-tallet med så lavt til loftet, at besøgende på over 1,80 må bukke hovedet herinde.
Alligevel er her fyldt hver aften, og størstedelen af gæsterne er ikke bare kommet fra Thorshavn eller andre byer på Færøerne, men rejst hertil fra udlandet.
- Det havde slet ikke kunnet lade sig gøre for ti år siden, slår restaurantens chefkok, Poul Andrias Ziska, fast og tilføjer med eftertryk.
- Overhovedet ikke.
Færøsk optur
Men i dag er det anderledes. De sidste par år er det gået fremad for Færøerne. Økonomien buldrer derudad, arbejdsløsheden er lav, turisterne strømmer til, færre færinge rejser ud og flere vender tilbage fra udlandet.
Og så er der kommet gang i iværksætteriet, som Restaurant Koks blot er et af mange eksempler på.
- Der er en eller anden stolthed i dag, som ikke var der før, tror jeg. Jeg har svært ved at sætte ord på, præcis hvor den kommer fra, men når det først begynder at gå godt et sted, så hopper andre med på bølgen, siger Poul Andreas Ziska, som efter flere års slid sidste år kunne sætte en michelinstjerne op ved indgangen til sin restaurant.
- Der sker noget magisk. Der er en energi, som alle kan mærke og fornemme.
Kongefamilien besøger i denne uge Færøerne, hvor de blandt andet også har besøgt iværksætterhuset Hugskotid i Thorshavn og overrakt prisen for årets iværksætter.
- Det er fantastisk at være på Færøerne. Det er lidt for længe siden, at vi sidst har været her. Det er faktisk 13 år siden. Der er en tydelig og synlig forandring fra sidst, og at se unge iværksættere, som er meget motiverede, når først de kan se en form for lys. Det har været meget spændende at se for mig, siger kronprins Frederik.
Det var Sverre Nolsøe, der løb med prisen som årets iværksætter for sin opfindelse af alarmknappen SafeFriend, som man kan bruge i tilfælde af en ulykke eller et overfald.
- Det er en lille alarm, der er koblet op via bluetooth til din telefon, forklarer Sverre Nolsøe fra sin kontorplads i iværksætterhuset i Thorshavn, som har udsigt over vandet.
Boomet på Færøerne
- •
Den økonomiske vækst på Færøerne var i 2017 på fem procent. I Danmark lå den på 2,1 procent.
- •
Det økonomiske opsving begyndte i 2013.
- •
Arbejdsløsheden på Færøerne er faldet støt over de seneste syv år og er ifølge de nyeste tal på 2,1 procent.
- •
I Danmark er arbejdsløsheden på 3,9 procent. Kilder: Færøernes Statistik, Danmarks Statistik, Nationalbanken
- Hvis en person skulle komme i nød, så kan han holde knappen inde i tre sekunder, så går der et signal til en app, så din familie og venner indenfor få sekunder kan se din position på deres mobil og tilkalde hjælp, forklarer Sverre Nolsøe, der er uddannet social- og sundhedsassistent i København.
Det var her, at han fik ideen til alarmen efter at have oplevet flere af sine kolleger blive truet eller overfaldet. At han og mange andre færinge har været i udlandet og nu vender hjem, tror han har været med til at sætte skub i tingene.
- Nu blomstrer det på Færøerne, og det gør, at mange flytter hjem med nye kompetencer og drømme. De har fået lov at se verden og opleve problematikker og set ting, som de nu kan implementere på Færøerne, siger han.
Tager ideer og inspiration med hjem
Sverre Nolsøe er allerede langt med sit projekt. Fra næste uge kan hans alarm købes i over 200 butikker i Danmark, men ligesom michelinkokken Poul Andrias Ziska tror han ikke, at hans projekt havde kunnet lade sig gøre for 10 år siden.
- Der er kommet meget større fokus på iværksætteri her på Færøerne, siger han.
- Der er virkelig mange mennesker, der har arbejdet hårdt for at komme hertil, siger han, mens han viser DR rundt i iværksætterhuset, der i dag er arbejdsplads for 34 iværksættere.
Da de startede i 2014 var der kun plads til syv, men efterspørgslen er bare vokset og vokset.
Ser man på tallene er der ifølge Hugskotids direktør, Soley Heradottir Hammer, skudt 171 nye selskaber op, siden januar sidste år.
Sverre Nolsøe tror, at de nye ideer og forretninger, der skyder op, er vigtige for Færøerne, hvis den positive udvikling, landet er inde i, skal fortsætte.
- Det er fiskeindustrien, der holder liv i vores samfund. 96 procent af vores eksport er af fisk, og det er der, man får tanken, at vi må få nye industrier ind. For hvis fiskeindustrien en dag forsvandt, så må vi have andre ting at eksportere og tjene penge på, siger han.