Selv om lægerne var færdige, og behandlingen var slut, lå 3.772 mennesker stadig og kiggede i en sygehusseng i årets første seks måneder, skriver Jyllands-Posten.
Det er en stigning i forhold til de foregående år, og ifølge regionernes formand, Bent Hansen (S), er det en forklaring på den overbelægning, som plager ikke mindst medicinske afdelinger på landets sygehuse.
- Det er simpelthen så ærgerligt. Ikke mindst for den enkelte patient, som jo trænger til at komme hjem og få et rigtigt liv i stedet for en seng, et sengebord og et smalt skab med plads til en skjorte, siger Bent Hansen, der ikke entydigt vil "pege fingre af kommunerne".
- Selvfølgelig handler det om, at kommunerne ikke altid har kapaciteten på plads i form af den rigtige hjemmepleje, plejehjemspladser eller en midlertidig aflastning til de borgere, der ikke er helt afklaret. Men det handler også om, at vi på sygehusene ikke altid er gode nok til at levere de rette informationer, siger Bent Hansen til Jyllands-Posten.
Uforståeligt at patienter skal vente
Han peger videre på, at der allerede ved indlæggelsen skal udformes en udskrivningsplan, så kommunerne kan nå at forberede hjemkomsten.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) kalder det over for Berlingske "uforståeligt", at patienter venter på at komme hjem.
Samme avis beretter om en ny landsdækkende undersøgelse, som viser, at der er markante problemer med overbelægning på særligt hospitalernes medicinske afdelinger.
Takst sættes kraftigt i vejret
Berlingske erfarer, at taksten, som kommunerne betaler for at have færdigbehandlede patienter indlagt, vil blive sat kraftigt i vejret for at give kommunerne et incitament til hurtigere at få plads til ældre på plejehjem og i hjemmeplejen.
Men idéen om at hæve taksten køber Kommunernes Landsforening (KL) ikke:
- Kommunerne har allerede i dag et positivt incitament til at hjemtage færdigbehandlede patienter. Mange af de borgere, vi taler om, har bedst af at være hjemme, og vi betaler for at have dem liggende på hospitalet. Det giver ikke mening at lave nye incitamenter på landsplan, siger Thomas Adelskov, formand for KL's social- og sundhedsudvalg, til avisen.
/ritzau/