Patienter på hospitaler i Region Hovedstaden risikerer at blive placeret på gangene, i samtalerum eller blive stuvet tættere sammen på stuerne, end det er meningen.
Nye tal for de første tre måneder af 2015 viser, at nogle medicinske afdelinger i Region Hovedstaden kører med en belægning på 115 procent, skriver Berlingske.
Patientforening er bekymret
Det er en forværring i forhold til samme periode sidste år, og det udløser voldsom kritik fra patienterne.
- Det er stærkt bekymrende, at tallene klart viser, at der igen i år er overbelægning på de medicinske afdelinger. Der er ikke tale om et periodevist problem, men en vedblivende udfordring for sundhedsvæsnet, som har alvorlige konsekvenser for patienter, siger formanden for Danske Patienter, Lars Engberg.
Den seneste opgørelse viser, at der på de fleste medicinske afdelinger i lange perioder er flere patienter, end der er afsat senge og personale til.
I alt fire ud af otte hospitaler i Region Hovedstaden havde i første kvartal en belægning i medicinsk blok på 100 procent eller derover i en eller flere måneder.
I de samme måneder af 2014 var der blot i en enkelt måned på et enkelt hospital problemer med overbelægning.
Der mangler personale
Årsagen til problemet er blandt andet mangel på personale, ligesom at kommunerne beskyldes for at være for langsomme til at hjemtage færdigbehandlede ældre patienter.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) peger på, at regeringen sammen med SF og Enhedslisten på finansloven har afsat penge til at afhjælpe problemet.
Han kalder det dog uacceptabelt, at der fortsat mangler sengepladser på sygehusene.
- Patienterne skal ikke ligge på gangene, og det er ikke godt nok. Nu skal pengene fra finansloven have lov til at virke, siger Nick Hækkerup til avisen.
/ritzau/