To fængslet i svindelsagen: Forsvarere protesterede mod dørlukning

Britta Nielsen og hendes 38-årige søn er blevet varetægtsfængslet frem til 4. december.

Både Britta Nielsen og hendes 38-årige søn blev i dag varetægtsfængslet i de næste 24 dage. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

22/11/18: Faktaboksen er blevet ændret, så det fremgår at politiet ikke foretager sigtelser på baggrund af "tilstrækkelige beviser", men på baggrund af "rimelig grund til mistanke".

Først den ene og så den anden.

Både mor og søn var på anklagebænken i dag, da Retten på Frederiksberg tog stilling til, hvorvidt Britta Nielsen og hendes 38-årige søn skulle varetægtsfængsles i den meget omtalte svindelsag.

I grundlovsforhøret blev begge sigtede varetægtsfængslet i 24 dage frem til den 4. december.

Britta Nielsen er sigtet for databedrageri af grov beskaffenhed, og hendes søn er sigtet for hæleri af grov beskaffenhed.

Lukkede døre

I dagens to grundlovsforhør besluttede dommeren, at sagen fremover skal behandles for lukkede døre.

Både Britta Nielsen og sønnens forsvarer, Nima Nabipour og Henrik Dupont, protesterede mod dørlukningen. De er enige om, at offentligheden kun har hørt sagen fra én side:

- Den side, man ikke har hørt, er helt sikkert min klients side. Det særligt bekymrende er, når der er personer, der udtaler sig, for eksempel politikere, der allerede har en holdning til både skyldsspørgsmålet og personen bag, siger Nima Nabipour.

Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour, ærgrer sig over, at hun allerede er blevet dømt i offentligheden.

Han henviser blandt andet til Socialminister Mai Mercados (K) kommentar om, at Britta Nielsen "fortjener den hårdest mulige straf".

Henrik Dupont kritiserer også rettens beslutning om dørlukning.

- Hvad der er åbent, og hvad der er lukket, er snart ikke til at finde ud af. Min klient har et ønske om åbenhed i den her sag, så folk kan se, hvad det egentlig drejer sig om. Når der er lukkede døre, mystificeres det hele, siger han.

Skyldig eller uskyldig?

Hvor den 38-årige søn nægter sig skyldig, har Britta Nielsen og hende forsvarer endnu ikke taget stilling til, hvordan de forholder sig til sigtelsen. Begge dele kan ændre sig inden næste retsmøde 4. december.

Inden da har begge forsvarsadvokater en stor bunke materiale liggende, som de skal læse sig igennem.

- Jeg følger min klient, og han siger, at han nægter sig skyldig. Om det ændrer sig på et tidspunkt, det må tiden vise, når jeg får lejlighed til at gennemgå al sagens materiale med min klient, siger Henrik Dupont, som forklarer, at han har tænkt sig at besøge den sigtede søn jævnligt i det fængsel, hvor han skal sidde varetægtsfængslet.

Britta Nielsens forsvarsadvokat, Nima Nabipour, fortæller, at det er en glad og lettet klient, han skal til at samarbejde med.

- Hun ser frem til det videre forløb, siger han og forklarer, at hans arbejde for alvor begynder nu.

- Mit arbejde er at følge efterforskningen tæt. Det er jo sådan i en straffesag, at man skal finde beviser, der ikke kun taler for personens skyld, men også for personens uskyld. Jeg tænker også, at vi på et tidspunkt gerne vil tale med politiet, men det må vi tage som det kommer.

Anklager: Vi glæder os

Hos politiet fortsætter den omfattende efterforskning, fortæller anklager Kia Reumert, som glæder sig til at høre de sigtedes udlægning af sagen.

Anklager Kia Reumert var meget tilfreds med rettens beslutning om at varetægtsfængsle både mor og søn.

- Nu får vi lejlighed til at afhøre den hovedmistænkte i sagen, og det er selvfølgelig rigtig spændende at høre hendes version af, hvad der er sket i den her sag. Det glæder vi os selvfølgelig rigtig meget til, siger hun og uddyber:

- I den kommende tid skal vi fortsætte med at kigge på de beviser, der er i sagen. Vi skal fortsætte med at indsamle beviser i sagen og vurdere, om der er grundlag for at rejse en tiltale i sagen mod en eller flere af de sigtede, fortæller hun storsmilende.

Mistænkt, sigtet eller tiltalt?

  • I politiets indledende efterforskning kan de have forskellige mistænkte i en sag. Det er ikke sikkert, at mistænkte bliver sigtet eller tiltalt.

  • Hvis politiet vurderer, at der er en rimelig grund til at mistænke en bestemt person for at have begået en forbrydelse, sigter politiet ham eller hende for forbrydelsen. I den forbindelse fremlægges det, hvilken forbrydelse, de sigter vedkommende for at have begået.

  • Anklagemyndigheden rejser tiltale, hvis den vurderer, at der er beviser nok til at få en sigtet person dømt. At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling. Personen, som tidligere var sigtet, er nu tiltalt. Kilde: Anklagemyndigheden

Næste retsmøde er 4.december.