Britta Nielsen er sigtet for databedrageri af særlig grov beskaffenhed.
Hun er sigtet for at have overført mindst 111 millioner kroner i offentlige tilskudsmidler til sine egne konti i perioden fra 2002 til 2018.
Det er netop kommet frem under et grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg.
Her skal dommeren tage stilling til, om der er grundlag for at varetægtsfængsle kvinden. Derudover er det altså netop blevet læst op i retten, hvad hun præcis er sigtet for.
- Min klient ønsker ikke at tage stilling til sigtelsen, sagde hendes forsvarsadvokat, Nima Nabipour, i retten.
Dermed vil kvinden på nuværende tidspunkt hverken erkende eller benægte de forhold, hun er sigtet for. Forsvarsadvokaten oplyste også, at Britta Nielsen ikke kommer til at give en detaljeret forklaring om sagens substans i dag.
Sådan foregår et grundlovsforhør:
- •
Dommeren beder den sigtede bekræfte navn og fødselsdato.
- •
Derefter oplyser anklageren, hvad personen er sigtet for og fortæller om sagen.
- •
Anklageren skal redegøre for, hvorfor der kan være behov for at frihedsberøve den sigtede.
- •
Herefter får den sigtede mulighed for at udtale sig, og forsvarsadvokaten vil redegøre for sin klients syn på sagen.
- •
Dommeren skal så tage stilling til, om den sigtede skal varetægtsfængsles, mens sagen efterforskes.
Dørene blev lukket
Ved databedrageri menes, at en person har skaffet sig selv eller andre uberettiget vinding ved at ændre, tilføje eller slette oplysninger eller programmer til elektronisk databehandling eller ved at påvirke resultatet af databehandlingen.
Det har tidligere været fremme, at Britta Nielsen er mistænkt for at have misbrugt sin udvidede adgang til statens tilskudssystemer til at trække penge ud til sine egne konti.
Derudover er tre personer sigtet for at have fået del i det formodede svindeludbytte.
Britta Nielsen har været ansat i Socialstyrelsen, Socialministeriet og Sikringsstyrelsen i 40 år, og det er på disse arbejdspladser, hun er mistænkt for at have begået databedrageriet, der har en strafferamme på op til otte års fængsel.
Alle retsmøder i Danmark er som udgangspunkt offentlige, men i nogle tilfælde kan dørene blive lukket, så offentligheden ikke kan overvære, hvad der foregår.
I denne sag gik anklageren efter at få dørene lukket.
- Det er af afgørende betydning for sagens efterforskning, at retsmødet ikke holdes for åbne døre, sagde anklager Kia Reumert ved grundlovsforhøret.
Den anmodning blev mødt af protester fra forsvaret.
- Der er helt klart to sider af den her sag, og offentligheden skal vide, hvad der er hoved og hale i sagen, sagde advokat Nima Nabipour.
Dommeren valgte at efterkomme anklagerens ønske om dørlukning, og derfor blev pressen og øvrige tilhørere sendt uden for døren. Det skete før, Britta Nielsen skulle aflægge forklaring.
Mand i grundlovsforhør efterfølgende
Den 64-årige kvinde landede i Københavns Lufthavn i går og blev anholdt ved ankomsten. Med i flyet var en dansk mand med personlig relation til Britta Nielsen, der er en af de medsigtede i sagen.De to blev anholdt i Sydafrika med knap en uges mellemrum og har siddet tilbageholdt, indtil det torsdag blev besluttet, at de kunne vende frivilligt tilbage til Danmark i følgeskab med danske betjente.
Umiddelbart efter Britta Nielsens grundlovsforhør skal den hælerimistænkte mand også fremstilles i Retten på Frederiksberg.
I går oplyste hans forsvarsadvokat, Henrik Dupont Jørgensen, at hans klient nægter sig skyldig.
De to øvrige hælerisigtede i sagen er ikke anholdt.