Den københavnske daginstitution Legegod på Vesterbro har haft besøg af et barn, der efterfølgende har fået konstateret mæslinger.
Derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed sendt et brev til forældre til børn i dagsinstitutionen, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
I brevet opfordrer styrelsen forældre til at være opmærksomme på symptomer på mæslinger, der er meget smitsomt.
Samtidig er forældrene blevet informeret om, at de skal undgå at sidde i venteværelse hos barnets egen læge eller på et hospital, og at de skal undgå, at barnet kommer i daginstitution, hvis der er mistanke om mæslinger.
I forbindelse med udslætsfasen kan der komme komplikationer som mellemørebetændelse, lungebetændelse og diaré. I sjældne tilfælde kan smitten udvikle sig til hjernebetændelse eller blodplademangel.
For at undgå smitte skal forældre, der er bekymrede for, om deres barn er smittet, ringe til egen læge eller 1813 i stedet for at møde op i venteværelset.
Symptomerne på mæslinger er høj feber, hoste, forkølelse og øjenirritation. Efter tre til syv dage får den smittede et storplettet udslæt, der breder sig på kroppen. Symptomerne varer typisk en uges tid.
Børnevaccinationsprogrammet gør, at vaccinerede børn er godt beskyttet mod smitten. Men børn og yngre voksne, der ikke har fået MFR-vaccinen er udsatte for smittefare.
Sådan smitter mæslinger
- •
Mæslinger skyldes en infektion med et virus, der hedder morbillivirus
- •
Det er en af de mest smitsomme virus, der findes
- •
Morbillivirus findes i snot og svælg
- •
Virus smitter ved små dråber gennem luften og ved direkte kontakt med virusholdigt sekret
- •
Først inficerer virus slimhinderne i luftvejene og spreder sig efterfølgende til lymfekirtler, hud og mundslimhinde
- •
Patienter med mæslinger kan smitte, fra de første forkølelseslignede symptomer viser sig, og indtil efter fire dage efter fremkomst af udslæt Kilde: Statens Serum Institut