Er du kvinde og mellem 30-59 år skærper ministeren nu din kræft-screening

Sundhedsstyrelsen strammer nettet i kampen mod livmoderhalskræft.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og Sundhedsstyrelsen indfører en ny og mere følsom screeningsmetode mod livmoderhalskræft. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Sundhedsstyrelsen opruster nu i kampen mod livmoderhalskræft. For at fange flere tilfælde af den aggressive kræftform i tide, skal flere kvinder mellem 30 og 59 år fremover testes med en mere fintmasket metode.

- Det handler om at sikre, hvordan flere kvinder overlever livmoderhalskræft og vi bliver bedre til at finde celleforandringer tidligt. Derfor er det også vigtigt, at vi hele tiden følger med i, hvordan vi kan gøre screeningsprogrammet endnu bedre. Der viser erfaringer, at hvis vi benytter en anden test, så er der flere kvinder, der overlever, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Mere følsom test

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder i aldersgruppen fremover kan blive testet med en såkaldt HPV-test frem for den nuværende cytologiske undersøgelse. Ifølge Sundhedsministeriet er HPV-testen mere følsom over for celleforandringer, der kan være et tidligt tegn på livmoderhalskræft.

Derved styrkes muligheden for at opdage kræfttilfælde tids nok til at gribe ind. Hvert år konstateres knap 400 tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark og cirka 100 dødsfald grundet sygdommen, oplyser Sundhedsministeriet.

Flere risikerer bekymring

Ulempen er, at den nye testmetode vil udløse flere falske alarmer, så flere kvinder risikerer at skulle igennem yderligere undersøgelser. Endelig er der en risiko for, at man risikerer flere af de såkaldte keglesnit, der er mindre kirurgiske indgreb, hvor vævsprøver fjernes fra livmoderhalsen.

- Det giver en større sikkerhed. Men man skal være opmærksom på, at nogle i første omgang kan blive screenet positive, hvor det efterfølgende viser sig at være falsk alarm. Men det er den mindste bekymring. Det vigtige er, at vi opdager det tidligere og flere overlever kræft, siger Ellen Trane Nørby.

Opfordrer til grundig evaluering

Det nye program skal evalueres efter en testperiode, oplyser Sundhedsministeriet. Hos Kræftens Bekæmpelse opfordrer man myndighederne til at undersøge fordele og ulemper grundigt.

- Jeg kan forstå, at man efter nærmere undersøgelser skal beslutte, om fordelene er større end ulemperne. Og det synes jeg er rigtig vigtigt, for man skal være sikker på, at det nye program er bedre end det gode screeningsprogram, vi har lige nu, siger overlæge Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse.

Regioner skal undersøge fravær

Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen forpligter også regionerne til at undersøge, hvorfor cirka en fjerdedel kvinder ikke bliver testet. Samtidig giver styrelsen en række konkrete råd til, hvordan flere kvinder kan blive omfattet af screeningsprogrammet.

- Vi bekymrer os meget om, at der stadig kun er en dækningsgrad på 75 procent. Det vil sige, at hver fjerde kvinde ikke bliver screenet. Vi synes det er enormt vigtigt at få dem med, der ønsker at blive screenet, siger Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse.

- Vi håber på, at en informationsindsats og et bedre screeningsprogram vil få flere kvinder til at bakke op om indsatsen, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.