Elevformand om ydmygende puttemiddage: 'Problemet er større, end man skulle tro'

En løsning kunne være seksualundervisning på gymnasiet, foreslår formand for gymnasieelever.

Problemet med puttemiddage, hvor unge førsteårselever på gymnasier udvælges til at deltage i en middag med 3.g'erne, er nok mere udbredt, end det ser ud på overfladen.

Det fortæller formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Malte Sauerland-Paulsen.

- Jeg har indtryk af, at det er et større problem, end man skulle tro. Man bliver socialt udskammet af at stå frem og fortælle om det, så ingen gør det. Mit indtryk er, at det måske er mere udbredt i Nordsjælland, men det foregår i hele landet, siger han.

Ved du noget om sagen? Har du eller dit barn været til puttemiddag eller lignende arrangementer på gymnasiet? Kontakt journalist Peter Boier på BOIE@DR.DK.

Netop Nordsjælland og de nordsjællandske gymnasier har været centrum i fortællingen om de såkaldte 'puttemiddage', som BT og Berlingske har beskrevet i de seneste uger.

Aviserne beskriver, hvordan fortrinsvist piger udvælges af 3.g-drenge ud fra deres udseende, hvorefter de bliver inviteret til en lukket fest. Her skal de møde op i en uniform, der er udvalgt af drengene, og servere for dem.

I BT beskrev dengang 15-årige Anja, hvordan hun og hendes veninde skulle drikke tequila, kysse og til sidst dyste om, hvem der hurtigst kunne få den andens bh af, mens drengene jublede og klappede.

- Der bliver både afholdt pige- og drengemiddage, men mit indtryk er, at det er blandt drengene, at der opfordres til de mest grænseoverskridende aktiviteter, siger Malte Sauerland-Paulsen.

- På nogle skoler er der et stærkt klassehierarki efter alder og klassetrin. Og der er de her puttemiddage med til at etablere og fastholde det magtforhold, siger han.

Etablerede magtforhold

Og netop magtforhold er omdrejningspunktet for puttemiddage, mener Birgitte Vedersø, der er formand for Danske Gymnasier og rektor på Gefion Gymnasium.

- Det er ikke så indviklet. Selvfølgelig skal vi ikke acceptere, de her arrangementer på gymnasierne. Det er ydmygende, ekskluderende og handler om magt.

Begge formænd peger på, at det har konsekvenser for gymnasieelevernes trivsel og start på ungdomslivet.

- Alle, der oplever eksklusion, får en dårlig start og føler ikke, at de bliver accepteret. Og det skal vi ikke lægge navn til, forklarer Birgitte Vedersø.

Sex på skoleskemaet

Debatten om puttemiddage og grænseoverskridende velkomstarrangementer på uddannelserne har stået på i flere år, men de finder stadig sted. Ifølge Danske Gymnasieelevers Sammenslutning bør man indføre en form for seksualundervisning i gymnasierne for at forsøge at komme problemet til livs.

- Det handler om samtykke. Der er brug for en snak om forskellige grænser - nogle har en intimsfære, der er mindre end andres. Selvfølgelig skal det ikke handle om 'blomsten og bien', men seksualundervisning og oplysning er et skridt i den rigtige retning, siger Malte Saurland-Paulsen.

- Man skal tage ansvar for hinanden som elever.