Potentialet er stort, men Danmark udnytter det ikke.
Sådan udtrykker flere medlemmer af regeringens rumforskningsudvalg det.
- Det er helt klart, at vi har ressourcerne, de menneskelige og videnskabelige, til at udnytte rummet i højere grad, end vi gør nu, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard, formand for regeringens rumforskningsudvalg.
Flere penge er nødvendige
Cirka 200 millioner kroner bruger Danmark årligt i European Space Agency, ESA, og det er mindre end vores nordiske naboer.
Det betyder, at ordrer på forskning og rumudstyr ofte går til svenske og norske virksomheder i stedet for danske. Et grundprincip i ESA er nemlig, at de forsøger at geninvestere et beløb i hvert medlemsland svarende til det, som landet giver til ESA.
- Det er ærgerligt, at Danmark ikke realiserer det store potentiale, der er, siger Kristian Pedersen, direktør for DTU Space og medlem af rumforskningsudvalget.
Tilbage i 2011 blev det af rumforskningsudvalget anbefalet i en rapport, at Danmark får en rumstrategi, så potentialet kan blive udnyttet. Men sådan en strategi er aldrig blevet formuleret.
- Det vigtigste er at blive mere opmærksom på de muligheder, der ligger i rummet, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard.
Politikerne vil overveje det
Mens Liberal Alliance foreslår at lade private investorer gå ind i rumindustrien, er både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne klar til at se på, om det giver mening at prioritere flere penge til området.
- Et nicheområde, som man må betegne rumindustrien i Danmark endnu, er et område med enorme potentialer. Kan Danmark spille en lille, men vigtig rolle på det område, så synes jeg, det er meget relevant at overveje, hvordan vi kan støtte det yderligere, fortæller Mette Reissmann, uddannelses- og forskningsordfører for Socialdemokraterne.