172.000 ton.
Det er den mængde jetbrændstof, som Bagmandspolitiet (SØIK) har tiltalt fynske Dan-Bunkering for at have solgt og leveret til brug i Syrien i strid med EU’s sanktioner i 2015-2017. Ifølge anklageskriftet i sagen er brændstoffet solgt til russiske selskaber i 33 handler og via mellemled sejlet til Syrien med blandt andet store russiske tankskibe.
Seniorforsker Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier vurderer, at 172.000 ton svarer til en ”betragtelig del” af den mængde jetbrændstof, som russiske kampfly har brugt i Syrien.
- Det er bemærkelsesværdigt. Det er voldsomt, siger Flemming Splidsboel til DR.
Rusland begyndte i september 2015 at gennemføre luftangreb i Syrien til støtte for den syriske præsident Bashar al-Assad. Året før havde EU’s udenrigsministre indført sanktioner, der gjorde det ulovligt at sælge og levere jetbrændstof til brug i Syrien. Målet var at beskytte civilbefolkningen og stoppe Assads fremfærd.
- Det er en krig, som fra russisk side er ført med vidtgående og kontroversielle midler. Sandsynligvis endog i strid med folkeretten på nogle punkter. Det gør det problematisk at levere brændstof, og hvis firmaet bliver dømt, har det haft en betydelig rolle i og et betydeligt ansvar for krigens gang, siger Flemming Splidsboel.
Dan-Bunkering og moderselskabet Bunker Holding, der er tiltalt for otte af de 33 handler, afviser brud på EU’s sanktioner.
34.000 flyvninger
Mikkel Storm Jensen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, hæfter sig også ved mængden af jetbrændstof i sagen.
- De 172.000 tons brændstof har i hvert fald været af stor betydning for russernes evne til at flyve, og uden russernes flyvninger ville Assad ikke have vendt borgerkrigen, siger han.
Sidste år afslørede DR, at Dan-Bunkering ifølge amerikanske retsdokumenter og fortrolige kilder havde været involveret i leverancer af 30.000 ton jetbrændstof til brug i Syrien. Mikkel Storm Jensen vurderede dengang, at mængden gav russerne mulighed for at gennemføre 6.000 bombetogter.
Men de 172.000 ton fra 2015-2017, der nu fremgår af anklageskriftet i sagen, rækker til et langt større antal russiske missioner i det krigsramte land.
- Det giver en 34.000-35.000 flyvninger. Det er i den størrelsesorden, lyder vurderingen fra militæranalytikeren i dag.
Ifølge Ruslands forsvarsminister fløj det russiske flyvevåben 34.000 missioner i Syrien i omtrent samme periode, nemlig i to år frem til december 2017. Det citerede det russiske nyhedsbureau TASS forsvarsministeren for ved udgangen af 2017.
- Lige præcis i den her borgerkrig har brændstof til russiske fly været et kardinalpunkt. Det var de russiske fly, der i første omgang standsede oprørerne og derefter vendte borgerkrigen. Uden brændstof, ingen russiske flyvere. Og uden russiske flyvere ville Assad sandsynligvis have tabt, siger Mikkel Storm Jensen.
- Så det har været afgørende for krigens udfald?
- Ja, det har været afgørende.
Ifølge anklageskriftet er jetbrændstoffet i sagen sejlet til den syriske havn Port Banias og leveret til en ukendt modtager eller ”til anden uberettiget anvendelse i Syrien”.
DR har tidligere fortalt, at det russiske firma, Dan-Bunkering handlede med, i en mail til Dan-Bunkering præsenterede sig som repræsentant for russisk militær, ifølge de amerikanske retsdokumenter sammenholdt med fortrolige kilder. Og Ruslands udenrigsministerium udtalte i 2018, at samme russiske firma forsynede det russiske flyvevåben i Syrien med jetbrændstof.
Dan-Bunkering afviser
Udover Dan-Bunkering er moderselskabet Bunker Holding og dets direktør Keld R. Demant også tiltalt for brud på EU’s sanktioner. Anklagemyndigheden kræver bøde og fængselsstraf.
De to selskaber har udtrykt overraskelse over tiltalerne.
- Der er intet i vores egne grundige, interne undersøgelser, der har afdækket, at der skulle være personer i Dan-Bunkering eller Bunker Holding, som var vidende om eventuelle brud på EU’s sanktioner over for Syrien, skriver de i en fælles reaktion.
Om tiltalen mod direktøren i Bunker Holding skriver selskabet, at han ikke har været involveret i de omtalte handler.
- Han kan derfor heller ikke gøres ansvarlig herfor. Vi mener desuden ikke, at virksomheden har overtrådt EU-sanktionerne.
Sagen skal behandles ved Retten i Odense. Det er endnu ikke fastsat, hvornår det bliver.