Travlhed og et voldsomt arbejdspres har på daglig basis fået medarbejderne på intensivafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Køge til at holde patienter sovende ved at skrue op for beroligende medicin.
Det fremgår af et påbud fra Arbejdstilsynet, som DR P4 Sjælland har fået aktindsigt i.
Det kan dog have alvorlige følger for patienterne, hvis de unødigt bliver holdt sovende, altså i kunstig koma. Det vurderer Thomas Strøm, der er overlæge på Odense Universitetshospitals intensivafdeling og har forsket i brugen af kunstig koma til kritisk syge patienter.
- I den konkrete sag lyder det ud fra beskrivelserne i Arbejdstilsynets påbud til, at man er nødt til at bedøve patienterne så dybt, at man kan varetage andre opgaver. Det virker hverken hensigtsmæssigt eller i tråd med de danske anbefalinger, siger han.
Kunstig koma giver større risiko for blodpropper
Thomas Strøm er også formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin, som står bag de gældende retningslinjer på området.
Her er budskabet er klart: Undgå at lægge kritisk syge i kunstig koma, hvis det ikke er et nødvendigt led i behandlingen.
At holde en patients krop passiv kan nemlig potentielt være med til at forværre vedkommendes tilstand markant, forklarer Thomas Strøm.
- Når man bliver lagt til at sove, er der risiko for, at man kommer til at ligge længere tid i respirator, og dermed er risikoen for komplikationer større. For eksempel for infektioner, lungebetændelse og blodpropper, siger han.
Vågne patienter kommer hurtigere hjem fra sygehuset
Derfor skal man så vidt muligt holde respiratorpatienter vågne, mener Thomas Strøm.
Forskning fra intensivafdelingen på Odense Universitetshospital har nemlig vist, at det rent faktisk kan forkorte patienternes tid i respirator, på intensivafdelingen og på hospitalet i det hele taget.
På den måde kan patienterne hurtigere komme i gang med genoptræningen.
- Samtidig ser det ikke ud til, at det at være vågen gør det sværere efterfølgende at komme igennem den kritiske sygdom. Det er derfor, anbefalingerne er lavet: For at gøre det så godt som muligt for patienterne og for at skade dem mindst muligt, siger Thomas Strøm.