Ekspert: For sent at slå svine-MRSA ned

Forskere anslår, at 12.000 personer er smittet med MRSA herhjemme.

Fem danskere er i årets første ni måneder blevet ramt af blodforgiftning som følge af svinebakterien MRSA CC398. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Trods det forholdsvis lave antal alvorligt syge, er det ifølge en af landets førende eksperter dog allerede for sent at slå bakterien ned i de danske svinestalde, hvor den har spredt sig voldsomt.

Dermed risikerer flere danskere i de kommende år at blive syge af den resistente bakterie, der forhindrer de mest almindelige former for antibiotika i at virke.

- For fem år siden var forekomsten af MRSA CC398 relativt lav blandt svin. Der kunne man have håndteret det med isolation af besætningerne, handelshindringer og restriktioner. Men nu er bakterien så udbredt i Danmark, at det er urealistisk, vurderer professor og forskningsleder på DTU Fødevareinstituttet, Frank Aarestrup.

Man skulle have gjort som Norge

Tilbage i 2011 var der MRSA CC398 i 16 procent af de danske svinebesætninger. Det var ifølge Frank Aarestrup netop på det tidspunkt, de danske myndigheder kunne have sat ind – præcis som man har gjort i Norge, hvor smitteramte besætninger slås ned med det samme. Det skete ikke.

Da de danske myndigheder senest testede forekomsten af svine-MRSA i 2014, havde smitten spredt sig til 68 procent af de danske stalde.

- Set fra min stol er det urealistisk, at slå så mange besætninger ned. Så skal man i hvert fald stoppe med at lave svin i Danmark, siger Frank Aarestrup.

Forskning kan måske forhindre spredning

Han peger i stedet på forskning i biologien bag MRSA CC398 som afgørende for, om det i fremtiden bliver muligt at forhindre spredning. Oprindeligt ’hoppede’ bakterien fra mennesker til svin, hvor den udviklede resistens, inden den igen blev overført til mennesker.

- Hvis vi kan finde ud af, hvorfor den sprang fra menneske til svin, kan vi måske finde noget at ’skyde’ bakterien ned med. Og dermed også få smitten i samfundet bragt ned.

I alt er 815 danskere fra januar til september i år blevet diagnosticeret med den resistente bakterie. Forskere har dog anslået, at der kun er tale om toppen af isbjerget. I alt menes 12.000 herhjemme at være blevet smittet.

DR dokumentar arbejder i øjeblikket på en dokumentar om MRSA, og du kan følge produktionen på Facebook.

Send dit tip til mrsa-dokumentar@dr.dk