Efter at DR har bragt nye dokumenter frem i sagen om Siemens Wind Power, er lektor i forvaltningsret Sten Bønsing ikke i tvivl: Folketinget blev fredag vildledt på et samråd i beskæftigelsesudvalget.
- I første omgang er det beskæftigelsesministeren, der er blevet vildledt af embedsmændene. Men det er jo endnu mere alvorligt, for ministeren er så gået til Folketinget, og derved er Folketinget blevet vildledt.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) var i samråd om arbejdsmiljøskandalen på Siemens Wind Power, hvor mindst 64 medarbejdere gennem de seneste ti år er blevet kronisk syge af at arbejde med kemikalierne epoxy eller isocyanater.
Her skulle han blandt andet forklare, hvorfor Arbejdstilsynet i 2007 gav vindmøllevirksomheden lov til at sprøjtemale med det farlige kemikalie epoxy uden at stille tilstrækkelige krav til medarbejdernes sikkerhed.
Arbejdstilsynet har i en redegørelse til ministeren skrevet, at de ikke var klar over, at der var tale om epoxy. Og ministeren beskyldte på samrådet Siemens Wind Power for at have svigtet ved at give forkerte oplysninger.
- Embedsmændene har vildledt
Men efter samrådet har Siemens Wind Power – på DR’s forespørgsel – fremsendt dokumenter, der tilsyneladende beviser, at virksomheden i 2007 gav korrekte oplysninger til Arbejdstilsynet, da den søgte om dispensation.
Allerede i går bragte DR oplysninger frem, der såede tvivl om Arbejdstilsynets forklaring vedrørende dispensationen i 2007.
Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, har læst en række af sagens dokumenter for DR. Han vurderer, at det i første omgang er embedsmændene, der har vildledt ministeren. Og det er en alvorlig sag:
- Embedsmænd er forpligtet til at levere korrekt og dækkende information til ministeren. Det er helt central for demokratiet.
Sten Bønsing ser nu kun to muligheder for beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.
- Enten kan ministeren selv tage ansvaret og tage imod en næse eller gå af. Eller også kan han placere ansvaret på de embedsmænd, der har lavet vildledningen, med for eksempel en irettesættelse eller en fyring.
Beskæftigelsesministeren afventer en skriftlig forklaring fra Arbejdstilsynet om sagen. Indtil den ligger klar, vil hverken ministeren eller Arbejdstilsynet udtale sig.