Terrortiltalt i Kundby-sagen skriver breve med andre terrordømte

Brevene handler om hverdagen, islam og om kedsomhed i fængslet, siger den 17-årige Kundby-pige.

Ankesagen i Kundby-sagen starter i Østre Landsret i dag. Hvis alt går efter planen, er der skyldkendelse på fredag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

En terrordømt 17-årige pige fra Kundby på Sjælland har skrevet flere breve med to andre terrordømte personer.

Det er kommet frem i Østre Landsret i dag.

I Retten i Holbæk blev den 17-årige pige i foråret kendt skyldig i forsøg på terror og idømt seks års fængsel for at ville bombesprænge to skoler.

Sagen er anket til Østre Landsret, hvor den er startet i dag og kører de næste par dage.

Pigen vil frikendes, mens anklageren vil have pigen idømt den tidsubestemte straf forvaring.

Skrevet og modtaget 60 breve

Siden juni og frem til oktober i år har pigen skrevet og modtaget 60 breve.

Nogle er fra familien, mens andre er til og fra to terrordømte personer, der afsoner terrordomme i andre danske fængsler.

Den ene er den terrordømte Enes Ciftci, som forleden blev dømt skyldig i at have overtrådt terrorparagrafferne, udvist af Danmark og som den første danskfødte kriminelle frakendt statsborgerskabet.

Anklager Kristian Kirk vil vide, hvorfor den 17-årige pige skriver med andre terrordømte – særligt fordi udkast til andre breve til Enes Ciftci blev inddraget som bevismateriale, da sagen kørte i byretten.

Til det svarer den 17-årige pige, at hun keder sig i fængslet under sin varetægt og føler et fællesskab med de to personer:

- Man svarer tilbage, når folk skriver. Så det er lige meget, hvad de sidder for eller er dømt for, siger hun.

- Det er ikke ens betydende med, at jeg støtter Islamisk Stat, tilføjer hun.

Pigen mener, at hun modtager brevene fra de terrordømte, fordi de gerne vil støtte hende, mens hendes sag kører gennem retssystemet.

- Ikke terrorrelaterede breve

Den 17-årige pige fortæller at brevene handler om, hvad man skal lave i hverdagen, når man sidder i fængsel.

Brevene handler også om religion og islam, fortæller hun, mens hun afviser, at brevene handler om islamisme eller terror.

- Det er ikke terrorrelateret, siger teenageren, der afgiver forklaring midt i det store lokale i Østre Landsret iført mørkerød bluse, grågrønne joggingbukser og sneakers.

Forsvarer Mette Grith Stage bryder på et tidspunkt ind og siger, at selvom Kriminalforsorgen har gennemlæst alle brevene, så har de kun fundet anledning til at stoppe ét, hvilket ifølge forsvareren viser, at indholdet af brevene er fredeligt.

Har den 17-årige pige overvejet af stoppe skriverierne med terrordømte, vil anklager Kristian Kirk vide.

- Jeg kan ikke bare lade være med at skrive til dem, bare fordi de er dømt for terror, svarer pigen.

Anklager Kristian Kirk henviser til et dokument, som Kriminalforsorgen har lavet efter gennemlæsning brevene.

Her fremgår det, at Kriminalforsorgen vurderer, at der har udviklet sig et forhold mellem den terrordømte Enes Ciftci og den terrortiltalte teenager, som aldrig har mødt hinanden – kun kommunikeret via brev.

Det afviser forsvarer Mette Grith Stage, der hæfter sig ved, at Kriminalforsorgen også vurderer, at den terrortiltalte teenager ikke udviser samme interesse for Enes Ciftci, som han gør for hende.

Ville ikke sige nej til hjælp til antiradikalisering

Forsvarer Mette Grith Stage har under dagens retsmøde i Østre Landsret rettet en kritik af myndighederne for ikke at have hjulpet pigen til at komme væk fra en ekstrem løbebane.

Flere gange har Mette Grith Stage skrevet til Anklagemyndigheden for at høre, om der kunne iværksættes et antiradikaliseringsprogram, fortæller forsvareren i Østre Landsret.

Mette Grith Stage gennemgår flere mails med henvendelser om at iværksætte indsatsen, fordi hendes klient ifølge forsvareren er åben over for det.

Det vil anklager Kristian Kirk gerne have uddybet, fordi den terrortiltalte i dag fortæller, at hun nok var ekstrem i tankegangen omkring anholdelsen i januar 2016, men nu er kommet videre.

Hvorfor vil du så gerne have antiradikalisering nu?, lyder det fra anklager Kristian Kirk.

- Det ved jeg ikke, svarer den terrortiltalte.

Kristian Kirk vil vide, om hun vil tage imod hjælp til at komme væk fra et radikalt spor.

- Jeg ville ikke sige nej til det, siger den 17-årige pige.