Ekspert: Indberetning af tramadol-bivirkninger er spild af lægers tid

I Sverige har man for længst skærpet reglerne omkring udskrivning af tramadol.

I Sverige har man den klare anbefaling, at man udskriver morfin i stedet for tramadol, siger overlæge og forsker på det uafhængige forsknings- og informationscenter, Det Nordiske Cochrane Center, Karsten Juhl Jørgensen. (Foto: © Morten Dueholm, Scanpix)

Lægemiddelstyrelsens krav om, at landets læger det næste år skal indberette alle bivirkninger ved den meget omdiskuterede smertestillende medicin tramadol er spild af lægernes tid.

Stoffet er muligvis langt mere vanedannende, end det fremgår af markedsføringen. Det vil Lægemiddelstyrelsen nu forsøge at få afklaret med strammere krav til lægernes indberetninger.

Det er dog helt unødvendigt med lægernes indberetninger, mener overlæge og forsker på det uafhængige forsknings- og informationscenter, Det Nordiske Cochrane Center, Karsten Juhl Jørgensen.

Han siger, at det er kendt viden, at tramadol er afhængighedsskabende. Man kan bare kigge til Sverige, hvor man for længe siden har indskærpet udskrivningsreglerne.

- Lægemiddelstyrelsen har simpelthen ikke løftet deres ansvar ved at komme med en så ringe indskærpelse. Reglerne findes allerede på den anden side af Øresund.

- I Sverige har man den klare anbefaling, at man udskriver morfin i stedet for tramadol. Netop fordi det er så nemt at blive snydt til at tro, at tramadol er mindre afhængighedsskabende, siger Karsten Juhl Jørgensen.

Lægerne har for travlt

Han mener ikke, at lægernes pligt til at indberette bivirkninger løser problemet.

- Vi ved, at systemet med indberetning af medicin kun fanger cirka en procent af de skadevirkninger, der rent faktisk er. Og skadevirkninger af tramadol og anden smertestillende medicin er meget vanskelige at fange i klinikken.

- En anden ting er, at man har meget travlt i klinikken og ikke får indberettet alt det, man burde. Det er et generelt problem, siger Karsten Juhl Jørgensen.

Der har siden 1993 kun været 49 indberetninger af tramadol, som er et middel 300.000 danskere tager mod smerter. Produktet bliver i de fleste tilfælde solgt med angivelse af, at medicinen har en lav eller meget lav risiko for afhængighed.

Fra den 11. september vil tramadol figurere på listen over humane lægemidler med skærpet indberetningspligt på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Mangler en videnskabelig undersøgelse

Næstformand i Lægeforeningen og formand for Lægeforeningens lægemiddeludvalg, Michael Dupont, synes det er fint med skærpet opmærksomhed omkring tramadol.

- Det har der trængt til længe. Det viser sig nok, at der et større afhængighedsskabende potentiale i den medicin, end vi egentlig har gået og troet.

- Men en indberetningspligt er jo ikke det samme som en videnskabelig undersøgelse, og måske det er det, vi trænger til, siger han.

Tramadol sælges under en række forskellige navne, som f.eks. Dolol, Nobligan og Mandolgin.