Byretten i Nykøbing Falster har netop afgjort, at en mor, der har fået en bøde på 5.000 kroner for brud på persondataloven, slipper for at betale.
Rikke Andersen havde delt videoovervågningsbilleder på Facebook af en mand, der i august sidste år blottede sig for hendes 10-årige datter i en butik.
Men hun slipper for at betale, fordi anklageren havde brugt den bestemmelse i persondataloven, der gælder personer, der optager overvågningsvideoer. Og videoen var ikke optaget af moren, men af en dagligvareforretnings overvågningskamera.
Man må ikke uden videre dele videoovervågningsbilleder, fordi der kan være tale om billeder, der viser et strafbart forhold.
- Håndteringen af oplysninger om et strafbart forhold er ikke noget, vi overlader til folket. Det har vi i Danmark valgt at overlade til politiets trygge hænder, siger advokat Michael Hopp, partner i advokatfirmaet Plesner og ekspert i persondataret.
En uheldig teknikalitet
Michael Hopp understreger, at der er tale om juridisk teknikalitet, hvor anklageren har brugt en bestemmelse, der handler om særregler for dem, der styrer kameraerne, altså de dataansvarlige, som det hedder i loven.
Han siger, at Rikke Andersen skulle have været tildelt bøden for at overtræde de almindelige bestemmelser i paragraf 8, der handler om, at privatpersoner kun i helt særlige tilfælde må behandle oplysninger om strafbare forhold.
Men persondatalovens budskab er ikke til at tage fejl af, siger Michael Hopp.
- Formålet med persondataloven er, at vi som samfund ikke ønsker den her type adfærd, hvor man spreder optagelser, siger han.
Sagen kan ankes til landsretten, men det er op til anklagemyndigheden.
- Hvis de gør det, er der stor sandsynlighed for, at kvinden bliver dømt for at overtræde paragraf 8, siger Michael Hopp.