Det danske forsvar får problemer med at fylde geledder og våbenlagre i en ny brigade. Sådan lyder vurderingen af regeringens udspil til et nyt forsvarsforlig fra seniorforsker Kristian Søby Kristiansen fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.
- Med en brigadestruktur står Forsvaret over for store udfordringer med at få fyldt kasernerne op, siger han.
Onsdag præsenterer regeringen sit udspil til fremtidens forsvar. Ifølge DR Nyheders oplysninger er en ny brigade på 4.000 mand en væsentlig del af udspillet, der også omfatter, at 500 ekstra værnepligtige skal indkaldes årligt.
Svær rekruttering
Hvis brigaden løser opgaver uden for landets grænser, skal værnepligtsstyrken bevogte vigtig dansk infrastruktur, vil regeringen foreslå.
Men før man kommer så langt, forestår der et stort arbejde med at rekruttere nok folk til den nye brigade, der er en militær styrke, som kan løse alle opgaver selvstændigt. Lige fra minerydning og til beskyttelse mod flyangreb.
- Etablering af en reel brigadestruktur vil for det første kræve omfattende investeringer af materiel, som den danske hær ikke er i besiddelse af nu. Desuden betyder størrelsen alene, at man skal rekruttere flere soldater. Og ungdomsårgangene nu er ikke radikalt stigende, og der er i forvejen konkurrence om arbejdskraften, siger Kristian Søby Kristensen.
Hverdag skal hænge sammen
Hos Forsvarets fagforening for professionelle, menige soldater ser man positivt på de dele af udspillet, der er sluppet ud før præsentationen onsdag formiddag.
- En brigade lyder godt. Nu glæder vi os til at se, hvordan det skal udmøntes i praksis, siger Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel og Korporalforening.
Han er omvendt ikke fortaler for at hente ekstra værnepligtige ind.
- Allerede i dag hjemsender man faktisk otte ud af 10 af de værnepligtige, der kommer ind, fordi der ikke er plads til dem i vores struktur. Så 500 flere værnepligtige står ikke på vores ønskeseddel. Men når man kombinerer det med, at det bliver en mere målrettet værnepligt, som er frivillig, så lever vi vel også med det, siger Flemming Vinther.