Ekspert: Boligudbydere skal lære de unge bedre at kende

De unge vil bo i de store byer, når de læser. Men der kan gøres mere for at lokke dem ud i omegnskommunerne, mener ekspert.

Gader som disse i centrum af de store byer tiltrækker mange unge studerende. Men det er muligt at ændre, forklarer ekspert. (© DR)

'Jeg er kommet ind på mit drømmestudie, men jeg mangler et sted at bo. Det må gerne være et værelse på omkring 15 kvM, i indre by, Nørrebro eller Østerbro. Så hvis du kender en, der kender en, der kender en, der har noget, så må du meget gerne sige til <3'.

Sådan et opslag er ikke ualmindeligt på Facebook nu om dage. Og der bliver nok heller ikke lige færre af dem foreløbig. Aldrig før har der nemlig været så lange ventelister til studieboliger i de store danske byer.

Og det er der en grund til. Det forklarer ekspert i adfærdsdesign - såkaldt nudging - Sille Krukow.

- Vi er flokdyr, så vi vil gerne være der, hvor vores venner og netværk er.

De unge er ikke snobbede

Nogle mener, at det er de unge, der er for snobbede og udelukkende vil bo så tæt på centrum som muligt. Men Sille Krakow mener ikke, at man kan smide hele ansvaret over på dem, der søger en bolig.

- Det er en typisk fejlformodning, som vi hopper til, når der er noget, vi ikke forstår. Det handler om, at dem, der vil have unge til at vælge bolig uden for København, ikke er gode nok til at formidle det budskab, siger hun.

Det er altså ifølge hende i lige så høj grad boligudbyderne, der ikke er gode nok til at lokke de unge uden for centrum.

En enkelt sms kan gøre en forskel

I den forbindelse er især informationer til de unge om ledige ungdomsboliger uden for København en mangelvare. Men det skal også tilrettelægges, hvornår sådanne informationer kommer ud.

- I samme e-mail som de studerende får svar på, om de er kommet ind, kunne man vedlægge billeder af boliger i for eksempel Omegnskøbenhavn, hvis man er kommet ind i København. Eller man kunne sende en sms til de unge, dagen efter de er blevet optaget, forklarer Sille Krukow.

Ifølge adfærdsdesigneren kan man ikke rykke den gruppe som er fast besluttet på, at de skal og vil bo i København. Der skal nogle andre, og mere traditionelle, reguleringsværktøjer til.

Men hvis man gør det nemt og tilgængeligt, er hun overbevist om, at rigtig mange unge ville vælge en billigere studiebolig i for eksempel Roskilde eller Albertslund.

- Der er jo rigtig mange unge, som ikke har specielle holdninger til, om de bor det ene eller andet sted. De vil bare gerne have et godt sted at bo. Dem kan man rykke rigtig meget ved at lave den her type nudges, så man bare gør det nemt for dem i valgøjeblikket. Hvis den løsning er tilgængelig, så vælger de den, siger Sille Krukow.

Kan også 'nudge' boligudbydere

Det er dog ikke kun de unge boligsøgende, man kan prøve at give et skub i en anden retning, mener Sille Krukow.

- Man skulle begynde at kigge på, hvordan man kan nudge dem, der vælger, hvad der skal være i vores ejendomme i København. Inden man byggede flere kontorbygninger, som alligevel ender med at stå tomme, kunne man indlægge nogle interventioner, som sikrede at man byggede studieboliger i stedet for.

DR Nyheder vil meget gerne i kontakt med dig, hvis du er studerende eller kommende studerende og er desperat efter at finde en bolig. Kontakt journalist Sune Lundby Møller på sulm@dr.dk.