Mange studerende udbrød i går et lettelsens suk, da de fik svar på, om de var kommet ind på drømmestudiet. Glæden kan dog blive en kort fornøjelse.
Ventelisterne til at få en studiebolig i de største studiebyer har nemlig aldrig været længere.
I Aarhus står der lige nu omkring 1600 unge, der er boligløse ved studiestart, på venteliste til at få en studiebolig, hvilket er en markant stigning i forhold til sidste år. Det siger Diana Jørgensen, administrationschef hos Kollegiekontoret i Aarhus, der står for alle studieboliger i byen.
- Vi kan godt mærke, der er mange unge, der ønsker et sted at bo, og vi har flere opskrevne end sidste år. Der er en stigning på ca. 600 unge i forhold til sidste år.
Selvom der er stort pres på i Aarhus, forventer man stadig at overholde den såkaldte boliggaranti, der sikrer alle boligløse studerende en bolig. Men det kan dog tage tid.
- Det kan betyde, at der er nogle, der kan få tilbudt en bolig lidt senere end ellers. Jeg forventer, at boligtilbuddene vil komme ud og blive afviklet i slutningen november, siger Diana Jørgensen.
København melder alt udsolgt
I Aalborg er efterspørgslen også stor og antallet af ansøgere er steget fra 5.117 sidste år til 5.452 i år. Af dem er over 736 boligløse. Sidste år var antallet 606. I Odense har man nogenlunde det samme antal på venteliste som i 2014.
Både i Aalborg og Odense forventer man, ligesom i Aarhus, at overholde boliggarantien.
I København ser situationen dog noget anderledes ud. Her har man ingen boliggarantiliste og de to store udbydere af studieboliger, CIU og Kollegiernes Kontor, har for første gang nogensinde ingen ledige boliger til de nye studerende.
Ifølge Rasmus Okholm-Hansen, der er daglig leder i CIU, vil mange komme til at stå uden en bolig ved studiestart.
- Situationen er i år meget presset, og det er langt fra sikkert, at man kan finde en bolig i København, alene fordi man har brug for en. Der er rigtig mange henvendelser og rigtig mange på ventelister, og der er et alt for stort behov i forhold til hvor mange studieboliger, der er.
Boligmangel med konsekvenser
For mange studerende er situationen i forhold til at skaffe en bolig blevet så uholdbar, at det kan ende med at få konsekvenser for deres studie.
- Vi har ansøgere, som bor på gaden, og som dukker op med grædende børn, som vi ikke kan hjælpe. Vi har ansøgere, hvor det her er deres næstsidste stop, inden de går hen og melder sig ud af deres uddannelsessted, siger Rasmus Okholm-Hansen.
DR Nyheder vil meget gerne i kontakt med dig, hvis du er studerende eller kommende studerende og er desperat efter at finde en bolig. Kontakt journalist Sune Lundby Møller på sulm@dr.dk.