Danmark er langt mere sårbar end tidligere, når det kommer til at blive udsat for angreb fra hackere og fremmede lande.
Som led i et forsøg på at styrke it-sikkerheden vil regeringen derfor give Center for Cybersikkerhed adgang til at kunne lægge fælder ud for almindelige lønmodtagere, således at it-sårbarheder på virksomheder kan identificeres, før hackere gør det.
Det skal foregå ved at centeret, efter aftale med ledelsen, for eksempel udgiver sig for at være en kollega for at se, om en ansat kommer til at bryde nogle sikkerhedsmæssige retningslinjer. Fænomenet kaldes 'spear-phishing'.
Det skriver Politiken.
Center for Cybersikkerhed hører under Forsvarets Efterretningstjeneste og har derfor andre beføjelser. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at det er langt bedre at forebygge sikkerhedsbrister end at skulle rydde op efter et hackerangreb.
- Det er virksomhedernes og myndighedernes ansvar at klæde deres medarbejdere på. Men sikkerhed kræver altså, at medarbejderne lever op til forventningerne. Det er jo ikke for at bringe en medarbejder i uføre, siger forsvarsministeren (V) til Politiken.
Må ikke blive et stikkersystem
Forslaget, der er en del af et lovforslag fra forsvarsministeren, begejstrer ikke fagforeningsfolk, der frygter for de personalemæssige konsekvenser, hvis en medarbejder bliver taget i at have sat it-sikkerheden på sin arbejdsplads over styr.
- Tanken om, at du bliver kontaktet af en, du tror er en medarbejder, og man så uforvarende kommer til at bryde nogle retningslinjer, og at det kan få ansættelsesretlige konsekvenser: Det kan gå hen – meget groft sagt – at udvikle sig til et stikkersystem, hvor alle overvåger alle, siger formand for Finansforbundet, Kent Petersen, til avisen.
Han medgiver dog, at man er nødt til at lave stikprøver for at kunne teste it-sikkerheden. Men det bør ikke foregå i det skjulte.
Ifølge Politiken er Enhedslisten og Alternativet imod lovforslaget, mens Socialdemokratiet mener, at det handler om en balance, hvor it-sikkerheden styrkes, men uden at det rammer borgernes grundlovssikrede rettigheder.
/DR Nyheder/