Efterretningstjeneste søger nye ansigter med øje for russisk atomtrussel

Danskere med Ruslands-kompetencer har netop haft mulighed for at få job i Forsvarets Efterretningstjeneste.

I løbet af de seneste år har Rusland krænket Natos luftrum og lavet simulationer af et missilangreb på Bornholm, en invasion af Danmark og et atomangreb i Stockholm. (Foto: © Maxim Shemetov, Scanpix)

Interesse for missiler og kernevåben samt evnen til at tale russisk.

Det er nogle af de kompetencer, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) netop har efterlyst hos nye medarbejdere.

Ifølge en række eksperter er jagten på russiskkyndige kolleger udtryk for, at den danske efterretningstjeneste er i gang med en russisk kapacitetsopbygning, som vækker minder om Den Kolde Krig.

Det skriver Jyllands-Posten.

På grund af en ændret sikkerhedstrussel og Ruslands fremfærd i for eksempel Ukraine er Danmark nødt til at genskabe kompetencer, der blev begravet for mange år siden. Det siger lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet.

- Dette handler om at genskabe noget af den russiske kapacitet, som man nedlagde, i takt med at vores koldkrigsforsvar og territorialforsvar blev afviklet. Der er igen behov for i både Danmark og Nato, at man har russiskkyndige folk, siger han til Jyllands-Posten.

I løbet af de seneste år har Rusland krænket Natos luftrum og lavet simulationer af et missilangreb på Bornholm, en invasion af Danmark og et atomangreb i Stockholm.

Det tvinger FE til at reagere, lyder det fra seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen fra Dansk Institut for Internationale Studier.

- Det giver selvfølgelig anledning til en vis bekymring, også hos FE. Samtidig sender disse offentlige jobopslag et klart signal til Rusland, siger Splidsboel, der selv er tidligere analytiker i FE, til Jyllands-Posten.

Også seniorforsker Kristian Søby Kristensen fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet vurderer, at jobopslagene til medarbejdere med russisk profil er en konsekvens af et øget spændingsniveau mellem Vesten og Rusland.

FE-chef Lars Findsen vil ikke kommentere de konkrete stillingsopslag.

Han siger dog til Jyllands-Posten, at det ikke er nogen hemmelighed, at FE "naturligvis følger udviklingen i Rusland, ligesom vi følger udviklingen i resten af verden i forhold til vores prioriteter."

/ritzau/

Rettelse klokken 11.35: Det har tidligere fremgået af rubrikken på denne historie, at det var spioner, Forsvarets Efterretningstjeneste har søgt i jobopslaget.