Med et meget kryptisk jobopslag forsøger Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) at tiltrække kloge computerhjerner til efterretningstjenestens hackerakademi.
Hackerne bliver betegnet som såkaldte 'whitehat-talenter' og skal uddannes, så de kan være med til at forsvare Danmark.
I har tænkt at udvide jeres hackerakademi med flere såkaldte whitehats. Hvorfor?
- Det skyldes, at cybertruslen i de her år er meget høj, og derfor skal vi bruge nogle rigtig dygtige folk, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.
- Vi lavede et hackerakademi sidste år, og der fik vi nogle virkelig dygtige folk ind til Forsvarets Efterretningstjenestes mere offensive aktiviteter. Nu prøver vi så at gentage succesen, fordi det var et virkelig godt resultat, vi fik sidste år.
Folk forsøger at trænge ind dagligt
Hvad er det for en trussel, som I reagerer på?
- Vi ser dagligt forsøg på at trænge ind i centrale systemer i Danmark og hos de statslige myndigheder, og det skal vi selvfølgelig reagere på.
- Det er vores opgave at gøre, hvad vi kan for at forhindre det, og afdække, hvad der er sket, og hvem der står bag, hvis det er sket. Det kræver, at vi har nogle virkelig dygtige medarbejdere, og det er dem, vi er på jagt efter med det her initiativ.
Han uddyber:
- Det er først og fremmest centrale systemer omkring vores kritiske infrastruktur. Det er centrale statslige myndigheder som Forsvarsministeriets område, Udenrigsministeriets område og andre statslige institutioner, som ligger inde med oplysninger, vi gerne vil værne om. De skal sørge for at have en robust beskyttelse, og det forsøger vi at medvirke til med 'Center for Cybersikkerhed'.
Alternativt jobopslag skal få fat i de særlige typer
For os computerdødelige kan annoncerne, der skal hverve folk ind, se lidt sindssyge ud. Hvad er det for typer, I prøver at lokke til?
- Vi prøver at lokke nogle typer til, som har talent for at finde sårbarheder i computersystemer og medvirke til at forsvare computersystemer.
- De folk, vi skal have fat i, kan godt se, at der er noget i de her annoncer, og der skal også gerne være noget i annoncerne, som appellerer til dem og frister dem til at prøve at knække de koder, der ligger i annoncen, for på den måde at komme i betragtning til hackerakademiet.
It-eksperter siger, at markedet er støvsuget for folk, der kan løse de opgaver, I efterspørger. Hvad er det, I mangler?
- Det er svært på forhånd at opstille en helt præcis profil.
- Da vi gjorde det sidste år, fik vi virkelig mange rigtig kompetente ansøgere. Det fik vi så skåret ind til et hold, der startede op og gennemførte, og som i dag er ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste.
- Selvom det er et hårdt marked, og det måske er støvsuget, er der folk derude, som vi kan bruge, og som vi får fat i på den her måde. Men vi vurderer også, at der skal noget anderledes til for at få fat i de pågældende. Jeg tror ikke, man kommer så pokkers langt med et almindeligt dødeligt opslag i job i staten på det her område.
FE skal være veludrustet
Allerede sidste år hyrede Forsvarets Efterretningstjeneste folk, der skulle være med til at udføre angreb mod fremmede magter.
Det virker lidt bagvendt, at man først får den offensive del på plads, og først nu skal ud og forvare sig. Hvordan kan det være?
- Det er vigtigt at få sat på plads, at det ikke er noget nyt, at vi beskæftiger os med at forsvare Danmark i forhold til cybertruslen.
- Vi har medarbejdere af den her karakter i forvejen. Vi skal sådan set bare løbende sørge for, at vi er veludrustede med de rigtige kompetencer.