Corona-restriktionerne er blevet forlænget - igen, igen.
Nu løber de til den 28. februar med udsigt til, at vi tidligst kan genåbne ‘på et tidspunkt i marts’, som statsminister Mette Frederiksen (S) formulerede det.
Hvis det gav dig en mental mavepuster, er der ikke noget mærkeligt i det - nærmere tværtimod.
Det siger Ida Koch, der er psykolog og har arbejdet med store børn og unge i mere end 30 år. Og spørgsmålet er nu, om befolkningen kan holde ud.
- Hvis man har en deadline, så er det okay at give den en ekstra skalle, for så ved man, at man kan puste ud bagefter. Men får man så pludseligt at vide, man skal holde ud endnu længere, kan det godt gå ud over præstationen allerede i begyndelsen - altså så snart deadline bliver forskudt, siger Ida Koch, der tror, nogle allerede nu vil slække opgivende på adfærden.
Ikke kun fordi der er lang tid til den 28. februar. Men fordi vi i kølvandet på de mange forlængelser nu ikke kan føle os sikre på, hvad der sker på den anden side af den nye deadline - bliver restriktionerne forlænget igen?
Og dermed er målet ikke kun flyttet - det er opløst og ukendt.
Vaccine-problemer kan gøre det værre
Det kan forplante sig i vores opførsel.
På Aarhus Universitet forsker professor i statskundskab Michael Bang Petersen i danskernes adfærd under corona.
Her holder man ekstra øje med, hvad der sker oven på den seneste forlængelse af restriktionerne, der med en ekstra måned er den hidtil længste periode, der er blevet meldt ud.
- Det er et lidt længere tidsperspektiv denne gang, og det interessante er, hvad det gør ved os psykologisk.
Enten får vi oplevelsen af, at regeringen er åbne om, hvad planerne er i kampen mod corona.
- Det, ved vi, er noget, der gør, at du holder fast, siger Michael Bang Petersen.
Omvendt kan det betyde, at udsigten til en normal hverdag nu er så langt ude i fremtiden, at nogle giver op.
Og så peger Michael Bang Petersen på en helt anden ting, som spiller ind på befolkningens psyke. Nemlig usikkerheden om, hvornår vaccinerne kommer.
Producenterne bag de tre coronavacciner, der nu er godkendt i EU, har alle tre meddelt Danmark, at de i første omgang ikke kan levere det antal vacciner, de havde lovet.
- Noget af det der giver os evnen til at holde fast, det er, at det er i begrænset tid og så kommer vaccinen og redder os. Og så er det vigtigt, at der ikke bliver rykket for meget ved den fortælling, siger han.
Normalt at reagere, men søg hjælp
Psykolog Ida Koch beskriver de psykologiske vilkår, som vi lever under lige nu, som ekstremt stressende, og som noget, der kan øge mistrivslen og give mennesker depression og angst.
- Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at befolkningen får at vide, at det er helt normalt at reagere, når hele verden omkring en bliver unormal. Der er mange, der sidder alene med den der fornemmelsen af at være den eneste i verden, der har det sådan, og at det er flovt. Men det er det ikke. Det er helt naturligt, sundt og almindeligt at få det skidt, når hele verden bliver aparte.
Men det, at det er normalt, betyder ikke, at man ikke skal have hjælp, siger Ida Koch, der opfordrer folk med symptomer til at kontakte professionel hjælp, hvis de har brug for det.