Efter Peter Madsens flugt: Lukkede fængsler skal gennemgå planer for flugtforsøg og gidseltagninger

Fængselsansatte skal kende beredskabsplanerne, understreger Kriminalforsorgen.

Den drabsdømte Peter Madsen blev anholdt efter fem minutter på fri fod. Han måtte dog sidde anholdt længe i græsset, mens eksperter undersøgte et bombebælte, der viste sig at være en attrap. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Med en attrappistol og et falsk bombebælte lykkedes det tirsdag den drabsdømte Peter Madsen at flygte fra Herstedvester Fængsel, hvor han afsonede en livstidsdom.

Efter den episode opfordrer Kriminalforsorgen nu alle lukkede fængsler og arrester til at opdatere deres beredskabsplaner.

Ifølge DR’s oplysninger er det særligt afsnittene om fangeflugt og gidseltagninger, som Kriminalforsorgens sikkerhedsafdeling anbefaler fængslerne at gennemgå.

I en “Sikkerhedsorientering i forbindelse med undvigelse”, som Kriminalforsorgen har skrevet et døgn efter fangeflugten, står der videre, at fængslerne skal kigge på, om “gældende standarder for visitationer efterfølges, herunder særligt fokus på, om opholdsrum er visiterbare”.

Visitation i opholdsrum kan eksempelvis dække over, at et fællesrum bliver gennemsøgt for skjulte genstande, på samme måde som en fængselscelle kan blive gennemsøgt.

Derudover skal de lukkede fængsler og arresthuse sikre sig, at alle medarbejdere orienteres om gældende og eventuelt reviderede beredskabsplaner.

Formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, er blevet forelagt DR's oplysninger, og han mener, at det er godt, at man retter et blik mod beredskabsplanerne.

- Det er et fint tiltag at få opfrisket beredskabsplanerne omkring de personfarlige forhold i fængslerne. Selvfølgelig trist, at det er på denne baggrund, siger han.

Anbefalingerne kommer, efter at det i går kom frem i et grundlovsforhør, at Peter Madsen havde truet en kvindelig psykolog ved at sige, at han var i besiddelse af en bombe og på den måde kom ud til fængselsporten, hvorefter han havde truet en mandlig fængselsbetjent til at åbne porten.

Politi formoder Madsen fik hjælp

Da Peter Madsen i går blev fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Glostrup kom det frem i sigtelsen, at politiet mener, at han kunne have fået hjælp af en eller flere ukendte medgerningsmænd.

Ifølge politiet så kunne medgerningsmænd have hjulpet den drabsdømte Peter Madsen med at skaffe ting, der muliggjorde flugten.

- Om disse personer var klar over, at deres hjælp skulle bruges til et flugtforsøg, eller om de var uvidende om formålet, skal den fremadrettede efterforskning søge at afklare, sagde senioranklager Rasmus Kim Petersen kort efter gårsdagens grundlovsforhør.

Derfor havde anklagemyndigheden også krævet, at Peter Madsen blev varetægtsfængslet.

- Varetægtsfængslingen sikrer blandt andet, at politiet kan udføre brev- og besøgskontrol på mistænke. Det sker for at sikre, at mistænkte ikke kan kommunikere med eventuelle medgerningsmænd, sagde Rasmus Kim Petersen.

Peter Madsen erkendte sig skyldig i flugten og trusler mod flere, men han nægtede ifølge sin forsvarer, at der skulle være medgerningsmænd til flugten.

Justitsminister kræver redegørelse

Kriminalforsorgen har på nuværende tidspunkt ikke ønsket at gå i nærmere detaljer om, hvordan flugten fra Herstedvester kunne ske.

På tirsdagens pressemøde fortalte institutionschef i Herstedvester Hanne Høegh Rasmussen, at man var i gang med at undersøge, om sikkerheden skulle skærpes.

  • Politiet rykkede massivt ud, da Peter Madsen flygtede fra Herstedvester Fængsel. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Også politiets bomberydder blev tilkaldt, da Peter Madsen havde fortalt betjente på stedet, at han havde sprængstoffer om livet. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)
  • I flere timer var aktionen i gang på Nyvej, hvor Peter Madsen blev anholdt efter fem minutter i det fri. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)
  • Politiet formoder, at der kan have været medgerningsmænd, der har hjulpet med at skaffe ting, der muliggjorde flugten. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Peter Madsen måtte sidde flere timer i græsset, mens politiets eksperter undersøgte, om han havde var i besiddelse af sprængstoffer. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)
1 / 5

Justitsminister Nick Hækkerup (S) krævede allerede i tirsdags en redegørelse fra Kriminalforsorgen.

- Det siger sig selv, at dømte livstidsfanger, der har begået de værst tænkelige forbrydelser, ikke skal kunne slippe ud af myndighedernes varetægt.

- Et er sikkert: Vi kommer til at iværksætte en række yderligere tiltag mod fangeflugter i den kommende tid, lød det i et tweet fra Justitsministeriet.

Ifølge DR Nyheders oplysninger kan der inden eller i forbindelse med redegørelsen om fangeflugten komme ændringer i fængslernes procedurer for sikkerhed.

Justitsministeriet oplyser til DR Nyheder, at redegørelsen er klar i løbet af nogle uger.

Peter Madsen står bag det såkaldte ubådsdrab på den svenske journalist Kim Wall. Han er idømt livstid for drabet, der skete i 2017.