Efter 'overraskende' opgørelse fra Midtjylland: De øvrige regioner vil ikke følge trop

Stephanie Lose afviser at undersøge sundhedsvæsnet i øvrige regioner.

Næstformand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), mener ikke, at der er behov for flere undersøgelser af sundhedsvæsnet i landets øvrige regioner. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

Det står skidt til med sundhedsvæsnet i Region Midtjylland. En ny opgørelse viser, at det på flere afdelinger på Aarhus Universitetshospital nu anses for at være decideret livstruende.

Og det er ikke sikkert, at det er meget bedre på hospitalerne i Danmarks øvrige regioner.

Det mener Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

- Hvis man lavede en tilsvarende undersøgelse i andre regioner, så er jeg ret sikker på, at man ville finde noget, der mindede ret meget om det, som man har fundet i Region Midtjylland.

Men det kommer ikke til at blive kortlagt, for ifølge næstformand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), vil landets øvrige regioner ikke lave en lignende opgørelse.

- Vi har ikke planer om at igangsætte yderligere analyser og undersøgelser, siger Stephanie Lose.

- Vi holder løbende øje med ventetiderne via de opgørelser, som følger op på akutpakkeaftalen med regeringen.

'Problemerne er velkendte'

I kølvandet på kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital besluttede regionspolitikerne i Midtjylland, at de hvert halve år vil have indberetninger fra alle hospitaler i regionen.

I en del af de beretninger fra hospitalsafdelinger fremgår det, at der er så meget pres på, at de anses for at være decideret lisvtruende eller at kunne gå ud over patienters førlighed.

Selvom regionsrådsformand Anders Kühnau (S) var overrasket over omfanget af problemerne, så mener Stephanie Lose ikke, at der ville komme overraskelser ud af undersøgelser i landets øvrige regioner.

- Jeg tror, man må sige, at det er velkendt, at der er ret massive problemer med ventetider i sundhedsvæsnet.

Ifølge næstformand i Danske Regioner Stephanie Lose (V) er det velkendt, at der er massive problemer med ventetider i sundhedsvæsnet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Men vil en sådan undersøgelse ikke kunne hjælpe jer med at se, hvor man skal sætte ind?

- Nej, det mener jeg faktisk ikke. Jeg mener, at vi har et rigtig godt grundlag for løbende at vurdere, hvor vi sætter ind, siger Stepahnie Lose.

Anders Kühnau siger, at han vil bruge den opgørelse til at komme i dybden, og se hvor udfordringerne ligger henne, så regionen kan handle på dem. Risikerer I ikke, at der går en masse viden tabt, hvis ikke I laver en lignende undersøgelse?

- Nej, det mener jeg ikke. Jeg mener faktisk, at vi har ret meget viden, om hvordan situationen i vores sundhedsvæsen er, og desværre er det jo ikke et skønmaleri, som man kan se i de tal, der følger op på akutpakkeaftaler og som overvåger indsatserne på kræftområdet.

Er det fordi, I er bange for at se det samme grelle resultat, hvis I lavede de samme undersøgelser?

- Nej, det er det ikke. Vi har en ret god viden om situationen, både når man kigger på ventetider, og på opgørelser fra kræftpakkeforløb og så videre.

Men er du sikker på, at der ikke ville komme nogle overraskelser, hvis I alligevel lavede sådan en undersøgelse?

- Det er vores vurdering, at vi har et godt billede at stå på generelt, når man ser på den lange række af data, vi er i besiddelse af på tværs af sundhedsvæsnet.

Ifølge Stephanie Lose planlægger regionerne lige nu, hvordan de vil bruge midlerne, der kommer fra regeringens særlige prioritering af kræftområdet, ligesom de arbejder på at fordele midlerne fra regeringens akutpakke, der blandt andet skal nedbringe ventetider.

På flere hospitalsafdelinger i Region Midtjylland er problemerne "livstruende". Du kan få et overblik over situationen her: