Efter flere problemer med udskældt Sundhedsplatform: Minister kræver forklaring

- Jeg har konstateret, at vi ikke er stærkere end det svageste led, siger regionsrådsformand.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (tv.) bliver nu afkrævet endnu et svar om udskældt it-system fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (th.). (Foto: © Region Hovedstaden / Flemming Leitorp)

Efter at kontrollen med kræftforløb reelt er brudt sammen i Region Hovedstaden, kræver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) nu svar på, hvordan regionen vil løse problemet.

- Vi har allerede to gange inden for de seneste par uger bedt om redegørelser fra Region Hovedstaden i forhold til ventetider på kræft og andre livstruende sygdomme, og nu viser det sig, at de ikke engang har overblik over overskridelserne, siger ministeren i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Mangler vigtig viden om kræftforløb

Konkret betyder den manglende registrering af kræftforløb, at der i de første tre måneder af 2017 kun er registreret 505 forløb med kræftpatienter. Normalt bliver der i den periode behandlet omkring 1.200 patienter, skriver Politiken.

Problemerne er opstået, efter det nye it-system, Sundhedsplatformen, for godt 14 måneder siden blev indført i hovedstadsregionen.

Systemet skulle efter planen kunne registrere behandlingsforløb. Men da det ikke automatisk er sket i lang række sager, er personalet nu på flere kræftafdelinger gået tilbage til at bruge papir for at holde styr på, at patienter får den nødvendige behandling til tiden.

- Ministeriet har derfor her til morgen bedt regionen om at forklare, hvordan de agter at løse problemerne, siger Ellen Trane Nørby videre i sin kommentar.

Regionrådsformand: Vi skal overholde loven

Formand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), holder dog fast i, at platformen overordnet set har lettet det daglige arbejde for læger og sundhedspersonale.

Blandt andet er det i dag nemmere for personalet at logge på regionens it-systemer, mener hun.

Regionsrådsformanden anerkender dog samtidig, at der fortsat er udfordringer med systemet, når det kommer til registrering og kodning af kræftforløb.

- Det skal der stadig arbejdes meget på, siger hun.

Men vil du sige, at systemet fungerer tilfredsstillende, hvis der ikke er styr på et så vigtigt område som kræftbehandling?

- Nej, det er sådan, at vi skal overholde loven om maksimale ventetider til udredning og behandling, fordi det er det bedste for patienterne. Før Sundhedsplatformen var det en meget vigtig opgave for sekretærerne og andre at sikre, at de her forløb gik igennem på den rigtige måde, og det er det også i dag. Det, der måske har overrasket mig mest, er, at vores lokale ledelser ikke har haft et større fokus på det i denne her periode, siger hun.

Men som den folkevalgte ansvarlige for det her område har du så ikke også en del af ansvaret?

- Jeg har en del af ansvaret. Hver eneste måned indberetter vi til Sundhedsstyrelsen, der overvåger det her område. Og jeg har konstateret, at vi i regionen ikke er stærkere end det svageste led. Et eller andet sted i den her kæde, der er der altså nogen, der ikke har indberettet de her data eller ikke har haft nok fokus på de maksimale ventetider, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.