Dronning Elizabeths død får dronning Margrethe til at aflyse folkefesten i weekenden

Danskerne får ikke mulighed for at se dronning Margrethe på balkonen eller køre gennem København i forbindelse med regeringsjubilæum.

Her ses dronning Margrethe og dronning Elizabeth II, da Storbritanniens regentpar var på statsbesøg i Danmark i 1979. (Foto: © Jette Ladegaard, Scanpix Danmark)

Dronning Margrethe skulle i første omgang have fejret sit 50 års regeringsjubilæum i starten af året.

Men det satte coronapandemien en stopper for, og festlighederne blev rykket til denne weekend.

Nu kommer den britiske dronnings død til at lægge en gevaldig dæmper på fejringen af den danske dronning.

Havde du planer om en tur til Amalienborg Slotsplads eller Rådhuspladsen i København i weekenden for at fejre dronningen, kan du godt lave andre planer.

Der bliver nemlig ingen folkefest. Dronningen har af respekt for sin britiske kollega valgt at tone festen lidt ned.

Det betyder, at dronningen og den kongelige familie alligevel ikke vil vise sig for folket på balkonen på Amalienborg, og dronningen dropper også to karetture gennem København.

- Det er dronningens ønske, at programmet for de næste dage tilpasses i respekt for dronning Elizabeths bortgang, udtaler kommunikationschef Lene Balleby i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Gallaforestilling og gudstjeneste gennemføres

I morgen skulle dronningen være fejret på Københavns Rådhus, men det er blevet udsat til et senere tidspunkt.

Kongehuset oplyser, at man holder fast i gallaforestillingen i morgen aften på Gamle Scene i Det Kongelige Teater, men det bliver i justeret form.

På søndag er der gudstjenesten i Vor Frue Kirke i København, som også gennemføres i en "tilpasset form", som kongehuset formulerer det.

Det samme gælder gallataflet på Christiansborg Slot søndag aften.

Kongehuset kan over for DR Nyheder endnu ikke oplyse, hvad man konkret mener med, at arrangementerne afvikles i tilpasset form.

  • Her ses en række kunstværker af Andy Warhol. De forreste forestiller Dronning Elizabeth II foran en række værker forestillende danske dronning Margrethe II. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)
  • Dronning Elizabeth, den tidligere franske præsident Francois Hollande og dronning Margrethe II ved en mindehøjtidelighed i forbindelse med 70-årsdagen for den såkaldte D-dag under Anden Verdenskrig i 2014. (Foto: © pool, Scanpix Denmark)
  • Her ses dronning Elizabeth med den tidligere amerikanske præsident Barack Obama og Ruslands præsident Vladimir Putin. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix Denmark)
  • Det engelske regentpar besøger København i maj 1979. Dronning Ingrid, prins Philip, dronning Elizabeth II, dronning Margrethe og prins Henrik besøger Københavns rådhus. (Foto: © EMIL CHRISTENSEN, Scanpix Danmark)
  • Dronning Elizabeth og prins Philip besøger København. I Tivoli morer dronning Margrethe, prins Philip og prins Henrik sig med boldkastning. (det muntre køkken). (Foto: © EMIL CHRISTENSEN, Scanpix Denmark)
  • Dronning Elisabeth og Dronning Margrethe i Tivoli - vises rundt af Niels Jørgen Kaise. (Foto: © EMIL CHRISTENSEN, Scanpix Denmark)
  • Prins Phillip, Dronning Margrethe, Dronning Elisabeth og Prins Henrik vinker fra balkonen på Amalienborg slot. (Foto: © Aage Sørensen, Scanpix Denmark)
1 / 7

Dronningen har også besluttet, at der flages på halv stang fra Amalienborgs fire palæer for at ære dronning Elizabeth, der døde i går eftermiddag i en alder af 96 år og efter 70 år på tronen.

Hun var frem til sin død den længst siddende nulevende monark i verden. Den titel overtager dronning Margrethe nu.

Ekspert: Klogt af nedtone folkefesten

Dronningen udsendte i går aftes et kondolencebrev til den nyudnævnte kong Charles 3., hvori hun sendte sin dybeste medfølelse til den britiske kongefamilie.

- Dybt berørt over din elskede mors død. Jeg sender mine varmeste tanker og bønner til dig og Camilla.

- Din mor var meget vigtig for mig og min familie, skrev hun i den personlige hilsen.

Kongehusekspert Thomas Larsen, der er politisk kommentator på Radio4, er ikke overrasket over ændringerne i det kongelige program.

- Det ville se meget skævt og mærkeligt ud med en folkefest i Danmark, mens briterne og store dele af verden siger farvel til den mest kendte dronning i verden.

Han mener, det er klogt at nedtone folkefesten, selvom danskerne måske bliver skuffet over ikke at kunne vinke til de kongelige. Men dronning Elizabeth var 'dronningernes dronning', siger han.

DR dækker dronningens regeringsjubilæum hele weekenden. Følg med på dr.dk, DRTV og DR1.