Dronesagen: Tre mænd kendt skyldige i flere anklager om terror

De blev dog ikke dømt efter den rene terrorparagraf, der kan give fængsel på livstid.

En drone bliver sendt i luften. Billedet er fra Islamisk Stats propagandamateriale.

Tre personer er blevet kendt skyldige i terror ved at have fremmet en terrororganisation, fordi de sendte dronedele til Islamisk Stat gennem en periode på i alt fire år.

Det har Københavns Byret netop afgjort.

Dermed kom anklagemyndigheden ikke igennem med sin hovedpåstand om, at de tre mænd skulle dømmes efter den rene terrorparagraf, som kan give op til livstid. De tre mænd er kendt skyldige i en paragraf, der kan give op til seks års fængsel.

De tre mænd, som vi i DR kalder Taxachaufføren, Underviseren og Cykelhandleren, var alle tiltalt for at have sendt dronedelene via en mellemmand i Tyrkiet til Islamisk Stat.

Alt sammen på opfordring fra den danske terrorist Basil Hassan.

- Aflytningerne af Underviseren (navn undtaget, red.) viser, at han vidste, at propellerne og kameraerne skulle til IS, sagde retsformanden Kirsten Schmidt.

Ikke dømt for angreb

Underviseren og Cykelhandleren var derudover tiltalt for medvirken til et konkret angreb på en militærbase i Syrien i 2014. Ifølge tiltalen havde de sendt GoPro-kameraer til Syrien, som blev brugt til rekognoscering forud for angrebet.

Det er de to ikke blevet kendt skyldige i.

- Retten finder det ikke bevist, at de tiltalte vidste, hvad kameraerne skulle bruges til. Retten mener derfor ikke, at de tiltalte havde forsæt til at medvirke til det angreb, lød det fra retsformand Kirsten Schmidt i begrundelsen.

Retten fandt det dog bevist, at Underviseren og Cykelhandleren vidste, at de leverede udstyr til droneprogrammet hos terrororganisationen Islamisk Stat.

Fem nævninge og tre dommere var enige om den afgørelse, mens én nævning mente, at Underviseren helt skulle frifindes.

- Dronedele og kameraer er ikke direkte anvendelige til at begå drab og vold. Men retten finder det bevist, at de tiltalte generelt har bistået IS med droneudstyr, forklarede Kirsten Schmidt.

Netværk med Basil Hassan

Sagen tog i offentligheden sin begyndelse i efteråret 2017. Her blev den mand, vi kalder Taxachaufføren, anholdt.

Samtidig blev den tidligere terrordømte Abdulkadir Cesur fængslet in absentia. Han er stadig sigtet i sagen, men fordi han er tyrkisk statsborger, kan han ikke udleveres fra Tyrkiet, hvor han bor.

I september 2018 blev Cykelhandleren og Underviseren anholdt og sigtet for terror. I juli 2019 lå anklageskriftet mod de tre klar, og retssagen begyndte i september 2019.

Foruden Cykelhandleren, Underviseren og Taxachaufføren er også Abdulkadir Cesur involveret i sagen.

Hans navn blev flere gange fremhævet, da retsformanden læste rettens begrundelse op. Her lagde retsformand Kirsten Schmidt vægt på, at de tiltalte var i tæt kontakt med ham og kommunikerede skjult.

Havde ledende rolle i Islamisk Stat

Hovedbagmanden er ifølge politiet terroristen Basil Hassan, der har været centralt placeret i terrororganisationen Islamisk Stat. Her stod han blandt andet i spidsen for Islamisk Stats droneprogram.

Retten fandt det også bevist, at to af de tiltalte kommunikerede med Basil Hassan.

- To af de tiltalte kommunikerede via kladdemails, krypterede tjenester og telefon kun til Basil Hassan. Den ene af de tiltalte havde en ledende eller koordinerende rolle ved indkøbene, sagde Kirsten Schmidt.

DR har gennem tv-dokumentarer og podcasts afdækket Basil Hassans ophold hos Islamisk Stat og afsløret, at han holdt flere slaver og var en del af planlægningen af terrorangreb i Vesten.

Ifølge interne retningslinjer nævner DR i udgangspunktet ikke navnene på folk i straffesager, før den endelige dom med strafudmåling er faldet.

Retten forventer at afsige dom 6. december.