Trods nye, opsigtsvækkende afsløringer er urolighederne på Nørrebro den 18. maj 1993 stadig et kæmpe mysterie.
Sådan lyder det fra Frederik Brun Madsen, der er tilrettelægger på DR2 dokumentaren 'Skydeordren, der blev væk', som blev vist torsdag aften.
- Historien om Nørrebro er et kæmpe mysterie. Der er så mange sandheder. Der er lavet mange dokumentarer og været en historisk kritisk pressedækning. Alligevel ved vi ikke ret meget, siger Frederik Brun Madsen.
Han står bag dokumentaren, som afslører, at der i modsætning til tidligere oplysninger blev givet ordre til at åbne ild mod demonstranterne på Nørrebro i 1993, ligesom den øverste ledelse i Københavns Politi blev orienteret allerede samme nat.
Det fortæller den tidligere urobetjent Flemming Sloth Andersen, der efter 25 års tavshed står frem med de nye oplysninger i programmet.
- Det her er en mands vidnesbyrd. En meget central person, som aldrig har udtalt sig før. Det er aldrig før kommet frem, at de står frem om morgenen for at fortælle politiledelsen præcis, hvad de har oplevet på gaden. Det er helt centralt, at de selv mener, der er skudt direkte mod demonstranter og afgivet en klar kommando om at skyde, fortæller Frederik Brun Madsen.
Hvorfor skulle der gå 25 år, før det kom frem?
- Betjenten forlod uropatruljen kort efter og endte med at gå ned med flaget, og han har taget et meget langt afsæt. Nu står han frem på egne betingelser og er også ved at skrive en bog om det. Der er mange af betjentene fra dengang, der lider psykisk, siger Frederik Brun Madsen.
Svært tilgængelige oplysninger
DR-journalisten Christian Nordkap modtog i 1995 Cavlingprisen sammen med Erik Valeur og Lars Rugaard for deres dækning af urolighederne på Nørrebro.
Christian Nordkap befandt sig ved en tilfældighed på Nørrebro den aften. Efterfølgende kastede han sig over sagen og arbejdede intens på den i et par år. Men det var ingen nem opgave.
- Det var svært at få oplysninger lige fra starten, og det blev ikke nemmere hen ad vejen. Det skyldtes bl.a., at det kommissorium, som Justitsministeriet havde nedsat, gjorde, at Københavns Politi kom til at undersøge sig selv og gjorde det svært at få fat i oplysninger, siger Christian Nordkap.
Han tror, at det kunne havde sparet samfundet for mange penge, hvis alle oplysningerne var kommet frem noget før.
- Hvis de her oplysninger var kommet frem, er det min vurdering, at man måske kunne have sparet millioner af kroner i undersøgelser. Og ikke mindst kunne man have gjort det lettere for de her mange betjente, der har været psykisk traumatiseret, siger Christian Nordkap.
Mere på vej til historiebøgerne
Frederik Brun Madsen forventer ikke, at de nye oplysninger får et juridisk efterspil, da sagen er forældet.
- Det er ren historieskrivning. Men jeg synes, læren er, at når statsmagten lukker sig om sig selv, så er der grobund for konspiration og myter. Det er den 18. maj et godt eksempel på, når vi nu kan sidde her 25 år efter og bringe små vidnesbyrd frem, fordi vi ikke fik sandheden at vide dengang, siger Frederik Brun Madsen.
Han er da heller ikke færdig med at grave sandheden frem om den 18. maj 1993.
- Jeg er stødt på mange falske oplysninger, og det er for vigtig en historie til, at vi overlader den til den historiske mødding, siger Frederik Brun Madsen.