Dopingjægere går efter de største overarme i fitnesscentrene

Dopingkontroller i fitnesscentrene er en vigtig del af det forebyggende arbejde, mener Anti Doping Danmark.

Anti Doping Danmark tester målrettet dem, der ser ud til at have dopet sig, når de besøger fitnesscentre rundt om i landet. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Har du store overarme, og står du ofte i fitnesscenteret og løfter vægte, skal du ikke være overrasket, hvis Anti Doping Danmarks folk kommer og prikker dig på skulderen.

Agenturen fører nemlig kontrol med brugen af ulovlige dopingmidler i de danske fitnesscentre. Det sker blandt andet for at forebygge misbrug af anabolske steroider.

Og det er der god grund til, for selvom det længe har været kendt, at der er mange alvorlige bivirkninger ved at tage steroider, så viser ny forskning, at bivirkningerne langt fra hører op, når misbruget stopper.

I stedet hænger bivirkninger som manglende sexlyst, træthed og depression ved i mange år.

Når dopingkontrollanterne er ude, går de målrettet efter de ”usunde rollemodeller”.

- Vores primære fokus i centrene er forebyggelse gennem synlighed og dialog, men når vi er i centrene, kigger vi efter, om der er usunde rollemodeller til stede. Er der det, udtager vi dem til dopingkontrol, forklarer Malene Radmer Johannisson, der er seniorkonsulent i Anti Doping Danmark.

I 2015 gav 45 procent af de 239 udførte kontroller i de danske motions- og fitnesscentre karantæne til de udvalgte, enten ved en positiv prøve eller fordi den udvalgte nægtede at lade sig teste. I 2014 var det tal på 43 procent.

- Det er en helt bevidst, målrettet testning af dem, vi synes, der ser ud til at have dopet sig, og det er derfor, at tallene er så høje, forklarer Malene Radmer Johannisson.

Oplysning og kontrol går hånd i hånd

Malene Radmer Johannisson forklarer, at dopingkontrollerne er en del af arbejdet mod at skabe sunde træningsmiljøer primært for de unge, og at den forebyggende indsats generelt foregår i tæt samarbejde med centrene.

Der er dog stadig mange centre, der ikke samarbejder med Anti Doping Danmark, blandt andet ud fra argumentet om, at de ikke vil mistænkeliggøre deres medlemmer.

Her er det sværere at påvirke de unge i en positiv retning.

- Vi er helt afhængige af, at centrene selv vil være med til at skabe en sund træningskultur, siger Malene Radmer Johannisson, der samtidig understreger, at dopingkontrollen er en fast del af den forebyggende indsats, man samarbejder med centrene om.

- Vi vil meget gerne samarbejde med flere centre, men at fjerne de usunde rollemodeller er en del af den forebyggende indsats, og derfor er kontrollen et krav, vi ikke kan se bort fra, siger hun.

Anti Doping Danmark møder også unge andre steder end i fitnesscentrene, for eksempel på erhvervsskoler og produktionsskoler.

Her lægger de nye forskningsresultater yderligere vægt bag de argumenter, der skal holde de unge fra at tage anabolske steroider.

- Det er bestemt gavnlig viden i forhold til den dialog, vi har med de unge om, hvorfor det her ikke er en god vej at gå, siger hun.