Så er det bevist: Bivirkninger ved anabole steroider hænger ved

Det hidtil største forskningsprojekt af anabole steroider i Danmark viser, at bivirkninger som manglende sexlyst og impotens hænger ved i årevis.

Det er bivirkninger som impotens, manglende sexlyst og depression, der hænger ved, viser undersøgelsen. (Foto: © Artem Furman, Colourbox)

Unaturligt store muskler har en høj pris. For første gang nogensinde kan et dansk forskningsteam nemlig konkludere, at anabole steroider påvirker testosteronniveauet mange år efter, at den sidste dosis er sprøjtet ind i kroppen.

Det er bivirkninger som impotens, manglende sexlyst og depression, der hænger ved, viser undersøgelsen, som omfatter mænd, der tager steroider, mænd, der aldrig har taget steroider, og mænd, som tidligere har misbrugt stoffet. 40 procent af den sidstnævnte gruppe havde stadig bivirkninger flere år senere.

- Mænd, der tidligere har taget anabole steroider, har et lavere testosteronniveau end mænd, som ikke har taget anabolske steroider. Det medfører en lang række ubehagelige bivirkninger i form af nedsat sexlyst, impotens, træthed og tendens til depression, og det er ikke sådan, at man får det godt, når man stopper, siger læge og ph.d studerende Jon Rasmussen, som står i spidsen for undersøgelsen.

Han forklarer, at steroiderne betyder, at det mændene bliver dårligere til selv at producere testosteron, og det forbedrer sig ikke på sigt.

Anti Doping Danmark jubler

Det er uklart, hvor mange der anvender anabole steroider herhjemme, men i en undersøgelse fra Syddansk Universitet fra 2010 svarede 150.000 danskere mellem 15 og 60 år, at de havde overvejet at bruge anabolske steroider. Det tal har Anti Doping Danmark senere efterforsket, og det viser sig, at tallet er helt oppe på 190.000 personer. Derfor er man hos Anti Doping Danmark glade for, at der langt om længe er videnskabelig belæg for langtidsbivirkningerne.

- Jeg er glad, for at vi nu får noget valid videnskabelig data på de langsigtede bivirkninger. Det er viden, vi har manglet både i forhold til forebyggelse og formidling, siger Malene Radmer Johannisson, seniorkonsulent hos Anti doping Danmark.

Resultaterne kommer dog ikke som en overraskelse, og derfor vil Anti Doping Danmark ikke begynde at ændre deres strategi for, hvordan motionsdoping kan bekæmpes.

- Undersøgelsen bekræfter de selvrapporterede bivirkninger, der findes derude, og den underbygger behovet for, at vi skal blive ved med at forebygge, så især de unge ikke fatter interesse for det her, siger Malene Radmer Johannisson.