Dødsannonce: 'Vejle Fjord er død' og bliver begravet om to uger med en præst til stede

En begravelses-happening skal sætte fokus på iltsvindet i de danske farvande. Hvis havmiljøet skal genopstå, skal politikerne sætte hårdt ind over for landbruget, mener professor.

Greenpeace og Danmarks Sportfiskerforbund er gået sammen om at arrangere begravelsen for Vejle Fjord. (Foto: © © Rie Nielsen / Greenpeace)

Vejle Fjord er død.

Sådan lyder budskabet i det, der ligner en traditionel dødsannonce, som blev udgivet i Politikens papiravis forleden.

- Vejle Fjord er gået bort efter længere tids kvælning. Fisk og planteliv er ebbet ud. På vegne af vores indre farvande inviteres du til begravelsen, der finder sted lørdag den 6. april klokken 11, lyder det.

Dødsannoncen blev indrykket af Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund, som ønsker at sætte fokus på iltsvind i danske have. Og på sociale medier er budskabet om happeningen blevet delt af mange.

Organisationerne er gået sammen med blandt andre en lokal sognepræst, som vil sige nogle mindeord efter en begravelseslignende ceremoni, og alle er inviteret både dér og til gravøl efterfølgende.

Spørger man Stiig Markager, professor i marin biodiversitet ved Aarhus Universitet, er påstanden om det døde biologiske liv i Vejle Fjord veldokumenteret.

- Man kan sagligt sige, at der er belæg for, at økosystemet i Vejle Fjord er brudt sammen. Væsentlige komponenter i økosystemet er reduceret til så lavt et niveau, at de ikke fungerer, som de skal, siger han.

Begravelsen er annonceret, efter en række forskere sidste år udstedte en dødsdom over det danske vandmiljø.

Netop i disse dage har politikerne på Christiansborg taget hul på forhandlingerne om udmøntningen af en akutpakke for vandmiljøet, hvor 325 millioner kroner skal fordeles.

Sådan ser kisten ud, når Vejle Fjord bliver begravet den 6. april ved Skyttehushaven i Vejle. Ideen udspringer fra reklamebureauet & Co. PR-Foto, & Co.

Sognepræst: 'Jeg vil tale håbet ind i klimakrisen'

Sognepræst Sarah Kragh Dedieu fra Sct. Johannes Kirke i Vejle vil sige et par ord efter det, hun kalder en "begravelses-performance".

- Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke begraver Vejle Fjord – men kun mennesker, siger hun til P1 Morgen og tilføjer:

- Jeg kan ikke stå som præst og begrave fjorden, men jeg holder efter begravelses-performancens afslutning en håbsandakt om, at naturen, Guds skaberværk, er vores alles fælles gave og opgave.

Hun fortæller videre, at hun som præst vil "tale håbet ind i klimakrisen". Overfor de fremmødte vil hun have fokus på, hvilket ansvar mennesker har for naturen.

Adspurgt, hvilke overvejelser hun har gjort sig om, at det måske ikke er alle, der vil mene, at det er folkekirkens præsters opgave at bidrage til sådanne happenings, svarer Sarah Kragh Dediu:

- For mig er det ikke nyt at tænke, at vi som kirke har et ansvar over for naturen, idet at man i biblen kan læse, at naturen er Guds skaberværk, som vi mennesker har fået et ansvar overfor.

I en videoundersøgelse af Vejle Fjord kunne kun findes én eneste fisk i løbet af 70 timer. En skrubbe blev fundet på havbunden, og ellers så er der stendødt ude i fjorden. Se dele af videoen her:

Genopretning af Vejle Fjord vil tage 20 -30 år

Professor i marin biodiversitet Stiig Markager er positiv over for initiativet med begravelsen, som han mener er en måde at illustrere over for almindelige mennesker, at økosystemet i fjorden har det "ekstremt dårligt".

- Tal og grafer er godt for fagpersoner og for en præcis diskussion, men for den almindelige borger bliver det mere illustrativt, når de ser på problemet gennem billeder som en begravelse eller en happening, siger han.

Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund steder Vejle Fjord til hvile med håbet om, at det vil genopstå.

Og det mener Stig Markagar godt, at det kan - hvis de rigtige beslutninger tages, når politikerne skal fordele midlerne fra akutpakken til vandmiljøet.

- Der er kun én ting at gøre, og det er beskrevet i alle faglige leder og kanter: Vi skal reducere tilførslerne af næringsstoffer og især kvælstof til fjorden, siger han.

Stiig Markager, professor på Aarhus Universitet, har i mange år delt sin viden om landbrugets påvirkning af vores vandmiljø. (Arkivfoto). (Foto: © Asger Ladefoged, Ritzau Scanpix)

Og her er det landbruget, der spiller den største rolle. På landsplan bliver man ifølge professoren nødt til at tage landbrugsjord ud af drift i en størrelsesorden på omkring 20 procent af den landbrugsjord, der er landbrugsjord i dag.

Han har lavet beregninger af, hvor meget kvælstofs-udledningen skal reduceres specifikt ved Vejle Fjord.

Fjorden modtager ifølge Markagers beregninger i dag 968 ton kvælstof. For at genoprette økosystemet i fjorden skal udledningen reduceres til 724 ton – det vil sige med 244 tons. Det betyder, at landbrugets udledning skal reduceres med 36 procent.

- Vejle Fjords økosystem kan sagtens genopstå fra de døde, men det vil tage 20 til 30 år at få det genetableret, efter at man har gjort det nødvendige. Det er problematisk, da Danmark skal opfylde kravene i EU's Vandrammedirektiv inden 2027.