70 timers videoundersøgelser af Vejle Fjord gav et deprimerende resultat.
Èn eneste fisk, en skrubbe, blev fundet på havbunden, og ellers så der stendødt ud i fjorden.
De bekymrende resultater blev offentliggjort i foråret, og i dag var der så ministerbesøg på fjorden, da tre danske ministre ville bese fjorden med egne øjne.
Miljøministeren, erhvervsministeren og fødevareministeren var trukket i redningsvesten, og førstnævnte, Magnus Heunicke (S), lovede bod og bedring for havmiljøet - for Vejle Fjord er langt fra det eneste danske farvand, der lider. Faktisk har formanden for Danmarks Sportsfiskerforbund tidligere kaldt store dele af de indre danske farvande for 'en kirkegård'.
Se videoen af den enlige skrubbe på bunden af Vejle Fjord, som der måtte 70 timers video til for at finde.
- Det gør indtryk. Det er så smuk natur, enestående natur, og når vi dykker ned og kigger, så er der næsten helt dødt. Vi skal have løst den her opgave, siger Magnus Heunicke.
DN savner handling
Men hvordan man løser den landsdækkende problemstilling er en anden sag.
Ifølge Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening, bliver der gjort alt, alt for lidt fra regeringens side.
- Det, de har præsenteret indtil videre, står slet ikke mål med problemets omfang. De har ikke tilnærmelsesvist vist, at de tager det her alvorligt, siger hun.
Hun håber, at politikerne har fået et ’wake up-call’.
I første omgang har regeringen og folketingets partier lavet en aftale, der skal nedbringe tilføjelsen af kvælstof til de danske fjorde.
Det skal ske i samspil med jordejerne, som typisk står for den store udledning. Udgangspunktet er en frivillig ordning, hvor landmændene forpligter sig til at udlede mindre, men hvis det ikke sker, tages der skrappere midler i brug.
- Landbruget og os som regeringen har en kæmpe opgave. Vi skal i mål med at nedbringe kvælstofudledningen i Vejle Fjord og resten af Danmarks fjorde. Vi har aftalt en miljøgaranti, så hvis vi ikke kommer i mål med frivillige aftaler, så kommer der altså tvang, og det ved landbruget godt, så de vil hellere have en frivillig ordning, siger Magnus Heunicke.
På turen til Vejle Fjord blev de tre ministre blandt andet præsenteret for den sparsomme mængde af ålegræs, der er tilbage i Vejle Fjord samt et projekt med etablering af blåmuslingebanker, der skal komme havmiljøet til hjælp.
Seniorforsker anbefaler trawlforbud
Hvis man på landsplan virkelig vil gøre noget, der batter, er et 100 procent forbud mod trawlfiskeri, altså at fiske med et stort net, der slæbes hen over havets bund, at foretrække, mener Jørgen L. S. Hansen, seniorforsker i maritim bioøkologi ved Aarhus Universitet.
Men det er der ikke lagt op til foreløbigt. Det ville ellers være en udmærket idé, siger seniorforskeren.
- Hvis vi vil have mere biodiversitet og flere og større fangster og en produktion af fisk, som havet kunne præstere for 100 år siden, så er et forbud mod bundtrawl det, man skal gøre, siger Jørgen L. S. Hansen.
Ifølge Magnus Heunicke afventer regeringen, at en Fiskerikommission kommer med en rapport, der kan bruges til at lave en plan for, hvordan man kan gøre fiskeriet bæredygtigt både økonomisk og miljømæssigt.
- Jeg er enig i, at vi er kommet for sent i gang. Den her udvikling skulle vi have sat en stopper for lang tid før. Nu har vi problemet, og så må vi have det løst, siger Magnus Heunicke.