Direktør tager imod bekymrede skattemedarbejdere: Folk vil vide, om de kan føle sig trygge

Siden en eksplosion ramte Skattestyrelsen tirsdag aften, har styrelsens medarbejdere arbejdet hjemme.

Det er første arbejdsdag på kontorerne for Skattestyrelsens medarbejdere, efter et dynamitlignende sprængstof tirsdag aften rystede styrelsens bygninger på Østerbro i København.

Eksplosionen efterlod kraftige skader på bygningerne, og mens politiet har arbejdet på stedet, har de omkring 800 ansatte de seneste to dage arbejdet hjemmefra.

Her til morgen er medarbejderne mødt ind til rester af afspærringsbånd fra politiet og duften af regnvåde spånplader, som dækker det ødelagte indgangsparti til styrelsen.

Direktør for Skattestyrelsen Merete Agergaard glæder sig til at møde sine ansatte ansigt til ansigt igen efter tirsdagens eksplosion.

- De meldinger, jeg har fået, er, at folk selvfølgelig er en lille smule chokerede over eksplosionen og også er bekymrede. Ikke bare her i Østbanegade, men på alle arbejdspladser i Skatteforvaltningen i Danmark, siger hun.

- Der sidder folk tilbage med en bekymring om, om man kan gå på arbejde og føle sig tryg.

'Vores fokus i dag er på medarbejderne'

Den kraftige eksplosion skete tirsdag aften omkring klokken 22.15.

To personer var ifølge politiet i bygningen på det tidspunkt, men ingen af dem kom til skade. En anden person blev ramt af fragmenter fra eksplosionen, men søgte selv hjælp på en skadestue.

  • Indgangspartiet til Skattestyrelsen har taget voldsomt skade ved eksplosionen. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
  • Vinduer er smadret, og metalplader hænger løst på facaden. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
  • Bomben var placeret 60 centimeter fra hovedindgangen - heldigvis kom kun ét menneske til skade. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
  • Eksplosionen påførte ifølge anklagemyndigheden skader på Skattestyrelsens bygninger for 6,2 millioner kroner. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)
1 / 4

Ellers har det været sparsomt med informationer fra Københavns Politi, der lige nu er i gang med at efterforske hændelsen, som betragtes som et angreb.

Skattestyrelsens direktør er også løbende i kontakt med politiet for at sikre sig, at styrelsens medarbejdere trygt og sikkert kan gå på arbejde.

- Vi er hele tiden i dialog med Københavns Politi og læner os op ad deres vurdering af vores sikkerhed, siger hun og fortsætter:

- De siger, at man som medarbejder godt kan være tryg ved at komme på arbejde, og det vil vi selvfølgelig også sige til vores medarbejdere, lyder det fra Merete Agergaard.

Psykolog-beredskab til rådighed

Alle ledere i styrelsen har fået en opsummering af, hvad der er sket, og her til morgen vil de samle medarbejderne i de enkelte afdelinger, så alle får samme information på samme tid, forklarer direktøren.

Hvad nu hvis man ikke føler sig helt klar til at komme på arbejde i dag?

- Vi vil selvfølgelig bede lederne om i første omgang at tage kontakt til de medarbejdere og tage en snak, og vi har også et psykolog-beredskab, som det kan være, man skal tale med, siger hun og uddyber:

- I det hele taget vil hele vores fokus være på, at folk skal have mulighed for at komme tilbage efter noget, der er meget ekstremt.

Dagen igennem vil fokus også være på, hvordan medarbejderne har det efter tirsdagens eksplosion og sikre sig, at alle medarbejdere får luftet eventuelle bekymringer eller tanker.

- Jeg vil også selv gå rundt og lige tale med folk og høre, hvordan de har det, og hvad de tænker og få en fornemmelse af, hvordan det er at være medarbejder og komme tilbage og kun at have set billeder af, hvilken skade eksplosionen har forvoldt.

Anderledes trafik i bygningen

Selvom eksplosionen i den grad har sat sit præg på hovedindgangen, er resten af huset forholdsvist uskadt.

Der er nogle skader på kantinen, som gør, at der lige nu kun kan være 150 medarbejdere. Normalt plejer 400 ansatte at kunne sidde i lokalet ad gangen. Der går også lidt tid, før styrelsen er helt klar med en ny facade, lyder det fra direktøren:

- Trafikken inde i bygningen vil være anderledes, man skal ind ad nogle andre indgange, end man plejer. Det er sådan, bygningen og arbejdspladsen vil se ud for medarbejderne i dag.

Siden eksplosionen har politiet været til stede i området omkring styrelsen, og Politiets Efterretningstjeneste (PET) følger også sagen tæt.

Du kan læse mere om, hvordan politiet arbejder her, og se, når DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe ser på det hul, eksplosionen har efterladt.