Den eksplosion, der tirsdag aften rystede indgangspartiet til Skattestyrelsens bygninger på Østerbro i København, fik her til morgen adskillige skatteansatte fra andre dele af landet til at reagere.
Mange af dem følte sig ikke trygge ved at tage på arbejde og ringede til deres fagforening, Dansk Told & Skatteforbund, allerede fra klokken fem.
- Det skaber utryghed og usikkerhed blandt medarbejderne, og jeg har siden klokken fem i morges fået forskellige henvendelser. De er primært gået på, om det nu er trygt at gå på arbejde, og her er jeg overbevist om, at politiet gør, hvad de skal gøre, siger forbundsformand Jørn Rise.
- Men man bliver rystet, når man hører sådan noget. Heldigvis har ledelsen i Skattestyrelsen reageret hurtigt, og dialogen med dem gør, at jeg har tillid til, at det fungerer med sikkerheden, siger han.
Skattestyrelsen har lige nu omkring 3.800 medarbejdere ansat i afdelinger rundt i landet.
Københavns Politi oplyser på et pressemøde onsdag formiddag, at de har været opmærksomme på, at der kunne være en trussel mod andre skattekontorer - og generelt statslige bygninger. Men der har ikke været mistænkelige forhold at berette om.
Udsat position
Efter en periode med skandalesager er hele den danske skatteforvaltning i øjeblikket inde i en genopbygningsfase, hvor der kommer rigtig mange nye medarbejdere til.
De bliver ifølge Jørn Rise gjort tydeligt opmærksom på, at de nu er ansat i en udsat stilling med risiko for, at der kan opstå ubehagelige hændelser.
- Vi træffer jo også nogle afgørelser, som ikke altid kommer borgere og virksomheder til gavn, siger forbundsformanden.
I hans øjne skete den mest alvorlige hændelse til dato i 2007, hvor en 47-årig mand skød og dræbte en 57-årig sikkerhedsvagt i Skat foran et skattekontor på Tagensvej i Købehavn.
Gerningsmanden ville hævne sig på Skat, der mente, at han skyldte mere end 300.000 kroner. Han fik senere en dom på 14 års fængsel.
- Det er det mest alvorlige, vi har set, men den her eksplosion rangerer på et niveau, hvor man begynder at få flere forskellige tanker: Er det en enkelt mands værk, eller er vi ovre i terror, eller hvor er vi? Det må vi forholde os til, når vi kender til fakta, siger Jørn Rise.
I fagforbundet Djøf, der også organiserer ansatte i Skattestyrelsen, er de bekymrede efter eksplosionen:
- Som offentligt ansat skal man kunne færdes trygt på sin arbejdsplads og passe sit arbejde uden at frygte for liv og helbred. Vi har desværre set flere eksempler på overfald på medarbejdere i skat og andre offentlige myndigheder. Det skal vi som samfund ikke acceptere.
- Vi må ikke ende i en situation, hvor hensynet til ens sikkerhed afgør, om man vælger at arbejde i den offentlige sektor, siger Sara Vergo, formand for de offentligt ansatte medlemmer i Djøf og tilføjer:
Medarbejdere bliver hjemme
Både skatteminister Morten Bødskov (S) og direktør for Skattestyrelsen Merete Agergaard var tidligt i morges til stede ved Skattestyrelsen i Nordhavn, hvor medarbejderne blev opfordret til at blive hjemme i dag.
En af dem er Nanna Sofie Due Jensen, der er kommunikationskonsulent i Skattestyrelsen:
En anden af medarbejderne i Nordhavn er Henrik Christensen, der er Social Media Manager i Skattestyrelsen:
Politi: En forbrydelse bag eksplosion
Københavns Politi er af den opfattelse, at der uden tvivl ligger en forbrydelse bag eksplosionen på Østerbro, men det er stadig for tidligt at sige noget om gerningsmand og motivet.
To personer opholdt sig i bygningen under eksplosionen, men kom ikke noget til, mens en anden person blev ramt af fragmenter fra eksplosionen. Vedkommende søgte selv behandling på en skadestue.
Politiet efterlyser desuden vidner, der har set eksplosionen. Der var både busser og tog til stede ved Nordhavn Station, da eksplosionen fandt sted. Politiet kan kontaktes på 114.
Angrebet på Skattestyrelsen i aftes faldt på 16-årsdagen for et andet angreb, der også ramte Skattestyrelsen i Østbanegade i København. Det tager politiet højde for i efterforskningen.