Der bliver hver dag spillet store summer på resultatet af forskellige sportsbegivenheder. Rammer man det rigtige resultat, kan den økonomiske belønning blive stor.
Organiserede kriminelle har for længst fået øje på muligheden for at vinde mange penge ved at spille på eksempelvis fodboldkampe. For at sikre, at de store gevinster kommer i hus, tager bagmændene kontakt til enkelte spillere og overtaler dem til at levere bestemte resultater på banen, som der så kan spilles på.
- Det er et kæmpe stort problem på internationalt plan i hvert fald, og sandsynligvis kan det også blive et stort problem i Danmark, siger Morten Mølholm, der er direktør for Danmarks Idrætsforbund.
Tysk retssag trækker tråde til Danmark
Reaktionen kommer i kølvandet på et indslag i 21Søndag i aftes. Her forklarer tysk Politi, at de mistænker flere kampe i den danske superliga for at være matchfixede.
Lige nu står fem tyskere anklaget ved retten i Stuttgart. Tysk Politi har via telefonaflytninger dokumenteret, at asiatiske bagmænd har ytret ønske om at sætte 750.000 kroner på to kampe med FC Vestsjælland. Aflytningerne afslører også, at de anklagede tyskere har mødtes med en dansk mand i Berlin, og at der blev overført store pengebeløb til ham.
Den danske mand kommer fra FC Vestsjællands hjemby, Slagelse. Manden har efterfølgende været i kontakt med to navngivne superligaspillere.
- Puha. Jeg synes det er bekymrende. Det er nye oplysninger, at der har været kontakt mellem nogle suspekte personer og danske fodboldspillere. Det synes jeg er bekymrende. Nu må vi se, hvad myndighederne finder ud af ved domfældelsen, lyder reaktionen fra Morten Mølholm.
Stort antal sager
Ifølge Morten Mølholm har dansk idræt inden for de seneste tre år haft 15 – 20 sager om matchfixing. Omkring 12 af dem, har ført til domsfældelse.
- Det er jo sandsynligvis kun toppen af isbjerget, vi får noget at vide om, så det er forholdsvist mange sager. Og det gør jo selvfølgelig, at vi er bekymrede, forklarer Morten Mølholm.
Sagen fra Tyskland er en del af en større sag, hvor der er mistanke om et netværk af organiserede kriminelle i flere lande. Det er ikke det typiske billede af matchfixing i Danmark, fortæller Morten Mølholm
- Det er ikke kæmpe sager vi har haft til domfældelse i Danmark, men det er alligevel sager om snyd, og derfor foregår der sandsynligvis meget mere. Det er selvfølgelig noget vi skal bekæmpe.
Fristende at snyde med resultatet
Morten Mølholm forklarer, at unge tennisspillere eksempelvis bliver tilbudt penge for at tabe første sæt, hvor spilleren så i øvrigt gerne må vinde kampen.
- Det kan jo virke fristende for unge sportsfolk, der ikke har ret mange penge, at sige ja, når de bliver tilbudt flere penge, end de kunne vinde i hele turneringen. Der må vi bare sige til dem, at hvis de siger ja én gang, så har forbryderne en klemme på dem for tid og evighed, og så er den idrætskarriere ødelagt.