Tysk retssag om aftalt spil i fodbold trækker tråde til den danske Superliga

En cocktail af skydevåben, trusler, store pengebeløb og ikke mindst fodboldprofiler fra den danske Superliga. Det er ingredienserne i en højspændt kriminalsag, der lige nu er for retten i Tyskland.

Stemningen er lidt trykket i omklædningsrummet under Harboe Arena i Slagelse. Spillerne fra FC Vestsjælland er pressede af en række nederlag i efterårets kampe, og holdet har sat kurs mod nedrykningspladserne i Superligaen.

Sådan husker målmand Thomas Mikkelsen efterårssæsonen 2014-2015

- Det var ikke så sjov en tid. Sportsligt kørte det ikke på skinner, siger Thomas Mikkelsen.

Den 1. november går han på banen sammen med sine holdkammerater til en øretæve. FC Vestsjælland taber kampen hjemme mod Esbjerg med 4-1.

Store gevinster blev udbetalt

FC Vestsjællands kamp mod Esbjerg er interessant. Tysk politi har mistanke om, at fem tyskere har forsøgt at købe en eller flere spillere fra FC Vestsjælland til at levere et bestemt resultat af kampen.

Mistankerne er også rettet mod en efterfølgende kamp mod FC København, som blev spillet i Parken den 22. februar 2015.

- Vi har fastslået, at der var en forbindelse til Danmark. Denne forbindelse var ny for os på det tidspunkt. Vi kendte de tyske gerningsmænd, men ikke dem i Danmark, forklarer Michael Bahrs fra politiet i Bochum i Tyskland.

Michael Bahrs er er en af Europas førende specialister i at efterforske sager om aftalt spil i fodboldkampe. I efteråret var han indkaldt til retten for at vidne om resultaterne af den tyske efterforskning.

Da det er en offentlig retssag, har han indvilget i at fortælle om det, han har fremlagt i retten. Oplysninger, der blandt andet stammer fra tysk politis aflytninger af de fem anklagede tyskere.

- Vi har set tilfælde, hvor der er spillet millioner af euro på en enkelt 2. ligakamp. Det siger noget om dimensionerne. Man kan ikke forestille sig, hvad det er for summer, der er tale om, siger han.

Kriminelle netværk bag matchfixing

Michael Bahrs har et indgåede kendskab til de mennesker, der står bag aftalt spil i sport.

- De benytter skydevåben, de benytter håndgranater, de truer folk, og de ødelægger hele familier, forklarer han.

Ifølge den tyske efterforsker bestikker kriminelle bagmænd fodboldspillere til at levere bestemte resultater på banen.

- En fodboldpiller kan spille sit livs kamp i 89 minutter, men i et minut må han arbejde for bagmanden. Jeg tror, den sætning slår hovedet på sømmet, siger Michael Bahrs.

Fra Asien til Slagelse

I forbindelse med det tyske politis aflytninger er det blevet afsløret, at asiatiske pengemænd har ytret ønske om at sætte 100.000 euro på kampene med FC Vestsjælland. Kampene blev af de asiatiske pengemænd omtalt som ”The Big Game.”

- Det er rigtigt, at vi har fastslået, at disse personer har placeret store spilsummer på danske fodboldkampe, og at de også har opnået store gevinster, siger Michael Bahrs.

Ved retsmødet i Tyskland forklarer Michael Bahrs, at de fem anklagede tyskere har mødtes med en dansk mand i Berlin, og at der i den forbindelse er blevet overført store pengebeløb til manden.

Tyskerne har også været i Danmark, hvor de holdt møder med den danske mand på et hotel i Slagelse. Tysk politi har mistanke om, at mændende sammen står bag matchfixing af de to kampe med FC Vestsjælland.

DR har talt med den danske mand. Han ønsker ikke at deltage i et interview, men afviser at have deltaget i matchfixing.

Dansk politi bekræfter aflytning

På baggrund af forbindelserne til Danmark har de tyske myndigheder bedt det danske politi om at aflytte manden i Slagelse.

- Jeg kan bekræfte, at vi har foretaget nogle aflytninger, fordi det fremgår jo af de ting, der foregår i retten i Stuttgart, siger Henrik Helmer Steen, der advokaturchef for økonomisk kriminalitet ved Københavns Politi.

Det er første gang, at politiet i Danmark erkender at have foretaget aflytninger i sagen. Aflytningerne bekræfter sagens alvor.

- Efter dansk ret kan du kun få lov til at lave telefonaflytninger, hvis der er tale om en alvorlig forbrydelse, hvor der er mindst seks år i strafferammen.

- Det har vi været nede at forelægge for en dommer, som har sagt god for, at vi kunne foretage de her aflytninger, siger advokaturchefen.

Det er kampen mellem Esbjerg og FC Vestsjælland i november 2014, der er mistænkt for matchfixing. Senere på sæsonen tabte FC Vestsjælland igen til Esbjerg (billedet), og dét nederlag betød nedrykning. Ingen af spillerne på fotoet er særligt mistænkte for matchfixing. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Kontakt til to superligaprofiler

Ved retten i Tyskland er der kommet mere frem om indholdet af dansk politis aflytninger. Aflytningerne afslører, at manden fra Slagelse har været i direkte kontakt med to navngivne profiler fra den danske superliga.

Ingen af de to spillere fra aflytningerne var på banen i de to omstridte kampe. Men den ene har nære relationer til de spillere, der spillede kampene.

- Fodboldspillere hænger selvfølgelig også godt sammen i netværk, så de kender andre spillere, og på den måde udvikler det sig videre. De forsøger også at rekruttere nye fodboldspillere, siger politikommissær Michael Bahrs fra politiet i Bochum.

- De forsøger at få flere folk til, fordi de derigennem får penge, fortæller han.

Tysk politi har ikke efterforsket de konkrete spillere, fordi det ikke vedrører den tyske del af sagen.

DR ved, hvem de to superligaspillere er. Det gør vi, fordi deres navne optræder i den tyske retssag. Vi har adskillige gange forsøgt at kontakte dem, men uden held. Vi har valgt at holde de to spillere anonyme, fordi de ikke er sigtede eller tiltalte for noget.

Spørgsmålet er nu, hvad dansk politi har gjort med informationerne fra deres egne telefonaflytninger. Men politiet giver kun sparsomme oplysninger.

- Jeg har ikke nogen kommentarer til den konkrete sag, siger Henrik Helmer Steen, advokaturchef for økonomisk kriminalitet ved Københavns Politi.

- Jeg er ked af det, jeg er bundet på hænder og fødder i forhold til at kommentere den ud over det, som har været fremme ved retsmødet i Stuttgart, fortsætter han.

Hvordan kan det være, at du ikke kan kommentere det?

- Det er, fordi det drejer sig om noget efterforskningsmæssigt, som ikke er offentlig tilgængeligt.

Del af et større netværk

Vi ved ikke, om dansk politi har talt med de tre personer, der er nævnt i de danske telefonaflytninger. Men vi ved, at de to superligaprofiler ikke længere opholder sig i Danmark. De spiller nu i klubber i andre lande.

Noget tyder på, at Danmark kan være er en del af et større internationalt netværk.

- Vores fokus var en personkreds, der havde kontakt til Stuttgart og til Danmark. De samme personer har også kontakt til Sverige, fortæller Michael Bahrs fra politiet i Bochum.

Målmand afviser

Thomas Mikkelsen stod på mål i de to kampe, hvor der er mistanke om snyd. Han er hverken mere eller mindre mistænkt end alle de andre spillere på FC Vestsjællands hold. Han afviser et hvert kendskab til matchfixing.

- Jeg kender ikke til nogen, der er blevet tilbudt penge for at fixe kampe.

Er du blevet spurgt, om du vil fixe kampe for penge?

- Aldrig nogensinde, og det håber jeg heller aldrig, jeg bliver. Jeg bare gerne have renset mit navn, slår Thomas Mikkelsen fast.