DI og grøn tænketank: Regeringens vindmølle-aflysning skaber usikkerhed blandt investorerne

Med 2025-planen skaber regeringen usikkerhed om fremtiden for de 350 megawatt kystnære vindmølleparker. Deadlinen for byggebud er ellers sat til i morgen.

I regeringens 2025-plan lægges der op til at droppe flere grønne projekter - heriblandt kystnære vindmøller. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Den grønne velvilje er noget svær at få øje på i regeringens 2025-plan, der har overskriften "Helhedsplan – for et stærkere Danmark".

Med planen aflyser regeringen en række af de grønne initiativer, som i de seneste par år ellers er sat i søen.

Det gælder blandt andet udbuddet af kystnære havvindmøller, hvor virksomhedernes endelige bud på at byde ind på at bygge havvindmølleparker skal indleveres til Energistyrelsen i morgen, den 1. september.

Og det bekymrer direktøren i den grønne tænketank Concito, Christian Ibsen.

- Man sender både signaler om, at den grønne omstilling ikke spiller den store rolle i at bygge et stærkt Danmark frem mod 2025, og man aflyser samtidig konkrete projekter, som investorer i disse dage sidder og byder på, siger han og fortsætter:

- Vi risikerer på den måde, at investorerne og virksomheder begynder at være bekymret for Danmarks ambitioner på klima og grøn energi. Det vil være både dyrt og uklogt for den grønne omstilling, siger Christian Ibsen.

DI vil have ro omkring energipolitikken

Havvindmølleparkerne var ellers en del af det energiforlig, der i 2012 blev vedtaget af alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance.

Og netop derfor forholder Dansk Industri sig også noget skeptisk til regeringens udmelding om, at de vil droppe udbuddet af de kystnære havvindmøller.

- Vi bakker op om energiaftalen fra 2012, og her indgår udbuddet af de her 350 megawatt kystnære vindmølleparker, lyder det fra Troels Ranis, underdirektør i Dansk Industri og ansvarlig for energipolitik.

Ifølge Troels Ranis er det nemlig væsentligt, at der er ro og stabilitet omkring energipolitikken.

- Man skal kunne regne med den aftale, der politisk er indgået, siger han.

- Hvis der er usikkerhed om rammerne, bliver der også usikkerhed om dem, der fremover skal investere, påpeger Troels Ranis.

Energistyrelsen vil ikke give DR Nyheder svar på, hvor mange bud de indtil videre har modtaget, og hvad der nu kommer til at ske med virksomhedernes bud.

Sådan prioriteres den grønne omstilling i regeringens 2025-plan

  • I alt har Venstre-regeringen fundet grønne besparelser for 7,2 mia. kr. over de næste otte år.

  • Således finder regeringen milliarderne:

  • Aflysning af udbud af kystnære havvindmøller - pris 3.290 mio. kr.

  • Prisloft på bud for havmølleparken Kriegers Flak - pris 1.150 mio.kr.

  • Lavere balanceringsgodtgørelsen til landvindmøller - pris 270 mio. kr.

  • Intet genudbud af kystnære forsøgsmøller (22 MW) - pris 250 mio. kr.

  • Afskaffelse af grøn ordning for vindmøller - pris 80 mio. kr.

  • Puljen til VE til proces bortfalder - pris 2.070 mio. kr.

  • Lavere tilskud til industriel kraftvarme - pris 120 mio. kr.