Robotterne kommer, og nye teknologier skubber til de jobs, vi skal leve af på fremtidens arbejdsmarked.
Derfor bliver fremtidens arbejdsmarkedet ofte debatteret blandt politikere og i medierne, og Radikale Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Sofie Carsten Nielsen, kom i Debatten på DR2 den 11. maj med et konkret bud på, hvor mange procent af børn i 1. klasse, der skal leve af jobs, som ikke eksisterer endnu – nemlig 60 procent.
Men der er ingen, som kan finde ud af hvor tallet stammer fra, fortæller Detektor.
Ingen dokumentation for påstanden
Sofie Carsten Nielsen henviser til den schweiziske tænketank, World Economic Forum. I deres rapport fra 2016 skriver de, at 65 % af børn der starter i skole, skal have jobs, der ikke eksisterer endnu. Det er altså ikke 60 %, som Sofie Carsten Nielsen nævner i Debatten. Men heller ikke de 65 % er der dokumentation for.
World Economic Forum henviser i deres fodnoter til et projekt ved navn Shift Happens. Projektet er ledet af de to amerikanske undervisere, Karl Fisch og Scott McLeod, der i 2007 lavede en video om hvilken fremtid, børn skal uddannes til.
De videoer som World Economic Forum henviser til, indeholder dog ikke tallet 65 %. Da Detektor kontakter de to undervisere, svarer Karl Fisch, at de ikke har nogen idé om, hvorfor World Economic Forum henviser til dem, og at de aldrig har brugt de 65 procent.
Ingen vil kendes ved tallet
Detektor konfronterer derfor World Economic Forum med udtalelsen fra Karl Fisch, og her svarer de i stedet, at tallet stammer fra den amerikanske professor, Cathy N. Davidson, som blandt andet forsker i undervisning og uddannelse. Hendes bog Now You See It udkom i 2011, hvori hun ganske rigtig nævner de 65 %.
Cathy N. Davidson fortæller Detektor, at hun har tallet fra den australske regerings Innovationsråd, der blev nedlagt omkring 2011, og derfor kan hun heller ikke henvise til en konkret rapport. Hun siger dog samtidig, at hun ikke længere bruger tallet, fordi verden i dag ser anderledes ud, end da hun skrev bogen.
Ingen vil altså kendes ved tallet, og Detektor har heller ikke været i stand til at finde oprindelsen eller dokumentationen for, at 65 % af børn skal leve af jobs, der ikke eksisterer endnu.
Sofie Carsten Nielsen: Det er tyndt af dem
Detektor har talt med Sofie Carsten Nielsen, for at høre hvad hun siger til, at en tænketank som World Economic Forum anvender et tal, der er så lille et grundlag for at bruge.
- Jeg synes, at det er tyndt af dem, at det er det, de videregiver i de rapporter, og som de udgiver til de her store økonomiske konferencer. De samler jo virksomhedsledere og politiske ledere fra hele verden, siger hun og uddyber:
- Man skal selvfølgelig vide, hvor man har tallene fra. Måske er det primært en opfordring til altid at tage tal med et gran salt, især når de siger noget om fremtiden.
Lektor: Det er svært at sætte tal på
Detektor har spurgt lektor ved Københavns Universitet, Anna Ilsøe, hvorvidt man kan sætte tal på, hvor mange nye jobs der vil komme i fremtiden, og hvor mange der vil forsvinde.
- Det kan være rigtig svært at sætte tal på, hvor mange jobs der forsvinder, og hvor mange nye jobs eller nye typer af jobs der kommer i fremtiden.
Anna Ilsøe påpeger, at netop den hurtige teknologiske udvikling kan gøre det svært for forskere at komme med estimater på, hvilke jobs der vil være på fremtidens arbejdsmarked.
- Vi ved jo ikke, hvad der kommer af ny teknologi om fem år, så hvis vores estimater rækker længere frem end måske bare fem år, så har vi måske ikke fuldstændig forudsætninger for at lave et estimat. Vi ved heller ikke, hvad der bliver af barrierer for fuldt at udrulle den teknologi, vi allerede kender. Så der er en række ubekendte.
Se mere i Detektor på DR TV.