For knap to uger siden blev en 38-årig mand anholdt i den internationale lufthavn i Johannesburg i Sydafrika. På sig havde han en enkeltbillet ud af landet og et beløb svarende til cirka 2.300 danske kroner.
Fredag ankom han til Danmark, og i går blev han fremstillet i grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg sigtet for hæleri af grov beskaffenhed.
Manden har indtil nu været beskyttet af navneforbud, men det blev ophævet ved grundlovsforhøret. Derfor kan vi nu skrive, at den 38-årige mand er den bedragerisigtede Britta Nielsens søn.
Ifølge det danske bagmandspoliti er han mistænkt for at have spillet en hovedrolle i at formøble det formodede svindeludbytte på 111 millioner kroner, som Britta Nielsen menes at have franarret staten.
Han nægter sig skyldig.
Dommeren valgte i går, at der skulle være lukkede døre i sagen.
- Min klient har et ønske om åbenhed i denne sag, så folk kan se, hvad det egentlig drejer sig om. De lukkede døre mystificerer det hele, siger hans forsvarsadvokat, Henrik Dupont Jørgensen.
Værdier for 3,6 millioner kroner
Ifølge den arrestordre på manden, som de danske myndigheder sendte til Sydafrika, mistænkes sønnen for at modtage værdier for 3,6 millioner kroner fra sin mor i de 16 år, som Britta Nielsen er sigtet for at have overført offentlige tilskudsmidler til sig selv gennem sit arbejde i Socialstyrelsen.
Dertil har han ifølge arrestordren fået en andel af et sydafrikansk ferieboligområde til en ukendt værdi samt to jordlodder med ejendomme i Phalaborwa i den nordøstlige del af landet til en værdi af cirka 400.000 kroner.
Hans navn står på skøderne for jordlodderne, som DR Nyheder er i besiddelse af, mens Britta Nielsen har skrevet under som vidne.
Ifølge den sydafrikanske ejendomsmægler, der solgte jorden, var det imidlertid Britta Nielsen, der stod for handlen. Ejendomsmægleren Manie Kriel fortæller, at hun overførte den fulde købesum i løbet af få dage ved begge handler, og at hendes søn ikke spillede en rolle i den forbindelse.
- Hun fortalte, hun havde været gift med en pakistansk mand, der havde haft boreplatforme med olie, og at hun havde fået penge derfra, siger ejendomsmægleren.
Den tilstødende jord ejes af en anden dansk mand, og sønnen og ham havde planer om at skabe et center for nødlidende dyr på deres jord, ligesom de hver især udstykkede jorden, så folk kunne købe sig ind og opføre en bolig.
Sønnen skulle ifølge forretningspartneren desuden drive en restaurant.
Vildtcenteret blev dog ikke til noget, det gjorde restauranten heller ikke, og dem, der nåede at købe sig ind, sidder tilbage i Phalaborwa med skuffelse.
En anden dansk mand har for nyligt købt to grunde på sønnens jord med henblik på at åbne en restaurant.
Sønnens danske forretningspartner har tidligere fortalt DR Nyheder, at han er overbevist om, at den 38-årige ikke anede, at Britta Nielsens penge kunne stamme fra kriminalitet. Ifølge forretningspartneren havde kvinden fortalt sønnen, at de var en arv fra hans far.
Uddannede sig til kok
Den 38-årige opholdt sig i Sydafrika på et studievisum, da han blev anholdt.
På det tidspunkt havde han forladt Phalaborwa og var ved at uddanne sig til kok på en hotel- og restaurationsskole i kystbyen Durban.
I dagene op til sin anholdelse flyttede sønnen ifølge anklagemyndigheden ad tre omgange knap en halv millioner kroner fra sin bankkonto i Sydafrika. Ifølge anklagemyndigheden skete det på et tidspunkt, hvor han burde have vidst, at pengene kunne stamme fra et strafbart forhold.
- Grunden til, at han var på vej ud af landet, var, at hans visum udløb. Og det er en temmelig alvorlig forseelse i Sydafrika. Derfor ville det være lettere at tage til et andet land og udefra søge et nyt visum. Det var det, der var planen, men den plan gik så i vasken, siger forsvarsadvokat Henrik Dupont Jørgensen.
I arrestordren fra det danske politi fremgår, at "der på grund af den 38-åriges indkomst, herunder oplysninger om pengeoverførsler fra Britta Nielsens konto og oplysningerne om den nylige salg af arealer i Sydafrika er grund til at tro, at han er skyldig i sigtelsen".
Manden blev i går varetægtsfængslet frem til 4. december. Han er endnu kun sigtet i sagen, og på et senere tidspunkt skal anklagemyndigheden vurdere, om der er beviser nok mod ham til også at rejse tiltale.
- Jeg tror, han tager livets omskifteligheder med et smil, siger Henrik Dupont Jørgensen.