Jacob var forretningspartner med hælerisigtet i svindelsag: 'Det er fuldstændig sindssygt'

Jacob Augo Lyth har et tæt forhold til en af de hælerisigtede og har også mødt Anna Britta Troelsgaard Nielsen mange gange i Sydafrika.

DR Nyheder har mødt Jacob Augo Lyth i Sydafrika. Han er rystet over sagen. (Foto: © Kim Dang Trong, DR Nyheder)

42 hektar land i Phalaborwa i Sydafrika skulle omdannes til luksusboliger, et reservat for nødstedte dyr og en restaurant, der kunne tiltrække folk fra lokalområdet.

I dag ligger det planlagte estate-område tørt og stort set øde hen. Planerne for stedet er ikke blevet til virkelighed, og den person, der ejer halvdelen af de mange hektar, er nu sigtet for hæleri af særlig grov karakter i sagen om formodet svindel med 111 millioner offentlige tilskudskroner hjemme i Danmark.

Dem, der nåede at købe ind på drømmen, er vrede, skuffede og bange for selv at miste penge og et livsprojekt som følge af sagen.

Det samme gælder den mand, der ejer den anden halvdel af landområdet, Jacob Augo Lyth, som har kendt den sigtede gennem mange år.

- Vi havde store planer, og det hele startede sådan set relativt fint. Men efter der var blevet opført nogle ejendomme, begyndte det at gå lidt i sig selv igen. Og nu bliver drømmen helt ødelagt af noget forbandet svindel, siger han.

Mødte mistænkte gennem bekendte

Jacob Augo Lyth fortæller, at han mødte personen, der nu er sigtet for at have fået del i udbyttet, gennem fælles bekendte i Sydafrika for mere end ti år siden. Her mødte han også Anna Britta Troelsgaard Nielsen, der i september blev politianmeldt og efterlyst internationalt for at have begået svindlen på sin arbejdsplads i tilskudsforvaltningen.

For Jacob Augo Lyth er det helt store spørgsmål, om hans forretningspartners penge kom fra Anna Britta Troelsgaard Nielsen.

- Men uanset hvad føler jeg mig overbevist om, at personen intet har vidst. Vedkommende hører til blandt den håndfuld, jeg ser som mine bedste venner, og vi har kendt hinanden i mange år. Men vi kan godt blive enige om, at personen har været ekstremt naiv, hvis det er sådan, det er foregået, siger Jacob Augo Lyth.

Fælles selskab til drift

Han fortæller, at han købte sin del af stedet – for sine egne penge og i sit eget navn – for omkring ti år siden, og at hans ven på et senere tidspunkt købte det område, der grænser op til.

Hegnet mellem de to områder blev pillet ned, og de to venner oprettede et fælles selskab. Her skød de hver især penge ind, så der kunne drives et wildlife-center for tilskadekomne og trængende dyr og en restaurant i en gammel farm ved en sø på den mistænktes område.

- Jeg syntes, det var rigtig spændende på grund af den store sø. For når man flytter hegnet, er der vand til dyrene. Naturligt vand. Og det er attraktivt, siger Jacob Augo Lyth.

Venneparret havde også planer om hver især at sælge alle de tomme grunde på deres to ejendomme, hvor folk selv kunne opføre et hus.

Svindelsagen

  • Socialministeriet har oplyst, at den 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen er efterlyst internationalt og mistænkt for at have overført 111 millioner kroner i tilskudsmidler til sig selv.

  • Mistanken mod kvinden opstod, da der i august blev opdaget uregelmæssigheder i udbetalingen af tilskudsmidler til en kommune.

  • Samtidig blev det konstateret, at der blev overført penge til konti, som tilhørte Anna Britta Troelsgaard Nielsen, der nu er mistænkt for at have svindlet med tilskudsmidler i mindst 16 år.

  • Den formodede svindel skal være foregået, både mens hun sad i Socialministeriets departement og i Socialstyrelsen.

Fællesudgifter til strøm og ansatte

Jacob Augo Lyth lægger altså ikke skjul på, at han har haft et samarbejde med den nu hælerisigtede, eller på at han flere gange i årenes løb har mødt Anna Britta Troelsgaard Nielsen.

Han understreger dog samtidig, at han ikke har modtaget penge fra hverken Anna Britta Troelsgaard Nielsen eller sin forretningspartner. Det har DR Nyheder ikke haft mulighed for at kontrollere.

- Vores forretningssamarbejde har bestået i, at vi har haft nogle fællesudgifter til aflønning af medarbejdere, mad til dyrene, elektricitet og forsikringer, som vi har delt. Når der har manglet penge, og det har der gjort rigtig meget, så har vi hver især tilført midler, siger han.

- Og så havde vi haft interesse i at få et økonomisk samarbejde, hvis der var blevet oprettet en restaurant. Men det blev der aldrig, siger han.

Har du aldrig undret dig over, hvor personens penge kom fra?

- Jo. Det har jeg. Men jeg har ikke haft nogen grund til at stille kritiske spørgsmål de første mange år. Vi har da nogle gange pjattet om, at det var lidt vildt, at vedkommende pludselig fik så mange penge, og jeg oplevede, at der blev talt åbent om det, så jeg har ikke fattet mistanke.

Hvad svarede din forretningspartner, når du spurgte, hvor pengene kom fra?

- Det var ikke noget, vedkommende ytrede. Det var noget, vi hørte fra Anna Britta Troelsgaard Nielsen. Og det var der ingen umiddelbar grund til at stille spørgsmålstegn ved. Det eneste, jeg og min ven kom i dialog om, var, at lige pludselig var det relativt mange penge. Og så grinede vi simpelthen bare lidt af det. ’Altså, kan det snart passe?’

Har du tjent penge på jeres samarbejde?

- Der tror jeg roligt, vi kan konkludere, at det er et stort nej.

Da der er nedlagt navneforbud i sagen, kan DR Nyheder ikke gengive, hvad der ifølge Jacob Augo Lyth blev forklaret om pengenes oprindelse, da det vil gøre det muligt at identificere forbindelsen mellem hans forretningspartner og Anna Britta Troelsgaard Nielsen.

Konkursbo jagter pengene

Anna Britta Troelsgaard Nielsen er blev begæret konkurs af den danske stat, og kuratoren i konkursboet forsøger at finde ud af, hvad hun kan have gjort af de mange tilskudsmillioner, hun er mistænkt for at have trukket ud til sig selv gennem en periode på mindst 16 år.

Der er hidtil blevet beslaglagt en ødegård i Sverige, en ejendom i Hvidovre og et beløb, der i sin størrelsesorden blegner i forhold til det formodede udbytte af svindlen.

Kurator er desuden i gang med at undersøge, om Anna Britta Troelsgaard Nielsen har ejendom i Sydafrika, som der er mistanke om, så den også kan blive beslaglagt.

Derudover undersøger både kurator og Statsanklageren for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, om der er personer, som har fået del i udbyttet af den formodede svindel. Og om pengene kan hentes hjem til staten igen.

Tre personer blev i den forbindelse sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed i sidste uge. Den ene var Jacob Augo Lyths samarbejdspartner.

Forretningspartnerens forsvarsadvokat, Henrik Dupont Jørgensen, vil ikke oplyse, hvordan hans klient forholder sig til sigtelsen, da den ifølge advokaten er for vagt formuleret.

Der er brunt, knastørt og stille på det område, som den hælerisigtede ejer. (Foto: © Kim Dang Trong, DR Nyheder)

Har kontaktet kurator

Jacob Augo Lyth har kontaktet kuratoren i konkursboet for at få svar på, hvordan han skal forholde sig, ligesom han har tilbudt at fremlægge de dokumenter, kurator måtte være interesseret i. Han har delt mailen samt svaret fra kurator med DR Nyheder.

- I bund og grund vil jeg bare gerne have alle kort på bordet og have ryddet op, og jeg står til rådighed for alle myndigheder 24 timer i døgnet. De kan kigge på bankkonti, udskrifter og så videre, og jeg vil til enhver tid mødes personligt med kurator og bagmandspolitiet, siger han.

- Da vores ejendomme er indkredset af samme hegn, og dyrene går vildt rundt der, kan en eventuel investor i mine grunde være interesseret i at få retten til det hele. Det vil klart være i min interesse – og i kurators, hvis det når dertil – så der kan komme nogle penge ud til kreditorerne. Men jeg håber da, at det er min forretningspartner og ikke kurator, jeg skal samarbejde med fremadrettet.

Kuratoren, Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, oplyser, at sagen er på et stadie, hvor han ikke kan udtale sig yderligere om konkursboets forhold og de spor, han undersøger.

- Vi har modtaget rigtig mange henvendelser i denne sag – og om mange forskellige forhold – så aktuelt kan jeg ikke kommentere på, hvem vi taler med, skriver Boris Frederiksen til DR Nyheder.

Ansatte passer dyrene

Jacob Augo Lyth har ikke selv boet på sin ejendom det seneste lange stykke tid. Han blev syg og bor i dag i en anden del af Sydafrika, da det er her, han får behandling.

Den hælerisigtede har ifølge Jacob Augo Lyth slet ikke boet på sin ejendom. Derimod har personen boet i et hus et andet sted i Phalaborwa, når vedkommende ikke har været hjemme i Danmark.

Derfor er det i øjeblikket to ansatte, der står for den daglige vedligeholdelse og passer de dyr, der er på området. Der er blandt andet krokodiller, som Jacob Augo Lyth og hans forretningspartner købte fra en farm, der havde for mange til at kunne tage ordentlig vare på dem.

33-årige Samaria Pretty Madonsela arbejder på stedet, som en af de hælerisigtede i svindelsagen ejer. (Foto: © Kim Dang Trong, DR Nyheder)

En af de ansatte er den 33-årige Samaria Pretty Madonsela, som DR Nyheder har mødt på stedet. Hun fortæller, at hun har været ansat der i seks år, og at hun er overrasket og chokeret over sagen.

- Jeg kendte den sigtede som en sympatisk og venlig person, siger hun.

Samaria Pretty Madonsela fortæller, at hun også har mødt Anna Britta Troelsgaard Nielsen et par gange, blandt andet da hun på et tidspunkt kom på besøg for at se krokodillerne.

- Hun var smilende, venlig og talte pænt til folk, siger Samaria Pretty Madonsela om den svindelmistænkte.

- Det er fuldstændig sindssygt

Jacob Augo Lyth ønsker ikke at oplyse, hvornår han sidst har set sin forretningspartner, som han betragter som et offer i sagen. Han oplyser desuden, at det er lang tid siden, han har set Anna Britta Troelsgaard Nielsen.

- Med alt det, der er kommet frem den seneste uge, er jeg ikke i tvivl om, at der er foregået noget, der ikke skal forekomme, siger han.

- Fra den dag, det kom frem, faldt det hele fra hinanden. Jeg og min familie er rystet i vores grundvold. Vi havde overhovedet ikke set det komme, og det er fuldstændig sindssygt. Jeg tager skarp afstand fra, at man overhovedet kan finde på sådan noget.