'Der er nok 35 procent chance for, at de yngste elever kan komme tilbage inden den 28. februar'

Det ser desværre ud til, at vi er blevet dårligere til at overholde restriktionerne, siger professor.

I forbindelse med forlængelsen af restriktionerne til 28. februar, vil en ekspertgruppe undersøge, om det er muligt at sende de yngste elever i skole før den dato. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De restriktioner, som store dele af samfundet er underlagt for at begrænse smitte med coronavirus, forlænges frem til den 28. februar. Sådan lød meldingen fra Mette Frederiksen under dagens pressemøde.

Og beslutningen om fortsat at holde uddannelsesinstitutioner, restauranter, fitnesscentre og meget andet lukket er i den grad rettidig omhu, lyder det fra Viggo Andreasen, matematisk biolog og epidemiforsker ved Roskilde Universitet.

- Spørgsmålet er fortsat, hvordan B117 udvikler sig. Det ser desværre ud som om, at vores adfærd her i januar er blevet slappere. Kombineret med det faktum, at den britiske mutation smitter i hvert fald 35 procent mere, så kan vi godt komme op på et kontakttal på 1,2 for B117, og så ligner det den situation, vi havde inden jul.

Men smittetallene er da lige nu meget lave?

- Hvis kontaktallet skal fastholdes på 0,7, så skal den normale corona falde hele tiden. Og det ser det ikke ud til, at den gør i voldsom grad lige nu.

En smal chance for genåbning for de yngste

Viggo Andreasen tvivler på, at det bliver den sidste forlængelse af restriktioner, vi danskere kommer til at opleve. Han ser dog en smal chance for, at de yngste skoleelever vil kunne komme til at se deres klassekammerater igen inden den 28. februar.

Lige netop det spørgsmål er en ekspertgruppe også blevet sat til at regne på. I starten af næste uge forventer regeringen at melde ud om skolestart for de yngste, sagde Mette Frederiksen på dagens pressemøde.

- Jeg vil nok sige, at der er 35 procent chance for, at de yngste elever kan komme tilbage inden den 28. februar.

- Det er ikke sikkert, at det bliver alle 0. til 4. klasserne, det kan også være, at det bliver 0.-klasserne og så måske med skole hveranden dag, siger Viggo Andreasen.

På dagens pressemøde gjorde Mette Frederiksen det klart, at de yngste elever stod først i køen i forhold til en genåbning.

- De mindste elever først, nattelivet sidst, lød det.

Måske er forlængede restriktioner ikke nok

Mens restriktionerne forhåbentlig kan holde smitten med den britiske mutation nede, indtil vi rammer foråret, så vil de svigte, hvis først virusmutationen kommer ud af kontrol.

- De nuværende restriktioner kan holde antallet af smittede med B117 stabilt, men hvis det først vokser, så er de ikke stærke nok til at få det til at falde igen.

Derfor er det alfa og omega, at kontakttallet for B117 ikke stiger, siger Viggo Andreasen.

- Hvis vi ser en stigning i B117, så er spørgsmålet, om de nuværende restriktioner helt er nok. Vi kan lave udgangsforbud eller lave restriktioner om, at man ikke må krydse kommunegrænser. Og det vil i mine øjne være helt uudholdeligt.

Vinterferien er den store joker

Derfor understreger Viggo Andreasen også, hvor svært det er at spå om den britiske mutation. Særligt, når der ligger endnu en ubekendt og lurer lige om hjørnet.

- Vi kunne jo se, at efterårsferien førte til rigtig meget social aktivitet blandt danskerne, men under jul og nytår opførte langt størstedelen sig eksemplarisk. Derfor er det nu spændende at se, hvordan vinterferien bliver, lyder det.

Epidemiforskeren håber dog, at vi ikke lader vinterferiestemningen løbe af med os.

- De tal, vi har for, hvor godt det går med at holde social afstand, peger på, at vi har et problem.

Opdateret klokken 18.18 med kommentarer fra dagens pressemøde.