’Den skal bestå - de reddede mit liv’, siger Birgit om uvis fremtid for særlig kræftbehandling

Birgit Caspersen blev behandlet på omstridt afdeling, hvor to ledere er fritaget fra tjeneste.

Fuglene kvidrer fra trætoppene, mens Birgit Caspersen bladrer i en kogebog med sommersalater.

Hun er ved at komme til hægterne i sit sorte træsommerhus ved Frederiksværk. Flere år med kræft og operationer har tæret på hendes overskud.

I første omgang fik hun at vide, at lægerne ikke kunne stille noget op mod kræften, som spredte sig.

- Jeg fik skrevet testamente og talt med en præst, fortæller Birgit Caspersen.

Men så fik hun mulighed for at blive opereret på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, som nu er blevet omdrejningspunkt for en kræftskandale.

Det er det eneste sted i landet, hvor den meget avancerede HIPEC-behandling mod mave- og tarmkræft tilbydes patienterne.

- Hvis ikke jeg var blevet henvist til Aarhus Universitetshospital, så havde jeg ikke været her i dag, konstaterer Birgit Caspersen.

Birgit Caspersen nyder livet i sommerhuset ved Frederiksværk. (Foto: © Nanna Muus Steffensen)

Hun blev opereret af en af de kirurger, der har sagt op på den omstridte afdeling. Birgit Caspersen er meget ked af den uafklarede situation, afdelingen lige nu står i.

- Det kan jeg næsten ikke have, siger hun med grødet stemme.

- Jeg tænker jo på den forskel, den her behandling har gjort for mig.

Trækker kirurger opsigelser tilbage?

DR har i de senere måneder afdækket, at flere hundrede kræftpatienter i strid med loven har ventet mere end to uger på udredning eller operation. Det på trods af at flere læger har råbt op om problemerne.

Tidligere i juni sagde to erfarne kirurger på mave- og tarmkirurgisk afdeling op. En tredje kirurg har i utilfredshed sagt op før, så fra 1. september er der kun én kirurg tilbage med erfaring i de komplicerede operationer.

Spørgsmålet er nu, om kirurgerne vil trække deres opsigelse tilbage, når afdelingsledelsen er fritaget for tjeneste. Kirurgerne har været klare i mælet og sagt, at afdelingsledelsen er den direkte årsag til deres opsigelser.

DR har været i kontakt med en af de kirurger, der har sagt op i protest, men vedkommende ønsker ikke lige nu at kommentere, om afdelingsledelsens fritagelse fra tjeneste påvirker opsigelsen.

I Region Midtjylland håber Purnima Erichsen (K), der er formand for hospitalsudvalget, at kirurgerne nu vil genoverveje deres opsigelser kraftigt.

- Jeg håber, de bliver. Det her er en mulighed for at starte på en frisk med en ny ledelse, så vi kan få ro på sagen og få fuld fokus på patienterne, siger hun.

Det har ikke været muligt at interviewe topledelsen på Aarhus Universitetshospital om fremtiden for den avancerede kræftbehandling.

Men i et skriftligt citat lægger lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt ikke skjul på, at der arbejdes på, at behandlingen kan fortsætte.

- Vi har vurderet, at det (fritagelse for tjeneste, red.) er et nødvendigt skridt for at samle afdelingen og for at skabe grundlag for det samarbejde, der er nødvendigt for at sikre den kapacitet, der er brug for til at kunne behandle patienterne rettidigt, udtalte han tirsdag.

Helt særlig kultur

Birgit Caspersen har fået et nært forhold til afdelingens læger og sygeplejersker, som hun siger reddede hendes liv.

- Det betyder meget for mig. Det er derfor, jeg er her i dag. Kulturen på afdelingen rørte mig meget. Det betyder rigtig meget.

Derfor håber hun meget, at afdelingen kan forsætte.

- I min verden skal den simpelthen bestå, siger Birgit Caspersen.

Selv er hun igen begyndt at lægge planer for fremtiden.

Der skal ske noget, når hun er helt på fode igen.

- Jeg er virkelig en livsnyder. Jeg skal ikke gå glip af noget, siger hun.