Deltagerne på Women Deliver: Vi tager hjem med masser af konkrete ideer og løsninger

En lort, en cykelrytter, en embedsmand, en ph.d.-studerende og masser af frivillige - alle har de fået noget ud af Women Deliver, der slutter i dag.

Kvinder - og mænd - fra hele verden har været samlet i Bella Center for at sætte fokus på kvinder og pigers sundhed. (Foto: © Nikoline Vestergaard, DR)

I fire dage har 5733 kvinder og mænd fra hele verden, 169 lande for at være præcis, været samlet til Women Deliver-konferencen i Bella Center i København.

Der har været kongelige, kendte, politikere, Nobelpristagere, ledere, direktører - og tusinder af helt almindelige mennesker, der vier deres liv til, at kvinder og piger - og dermed hele verden - får et bedre liv.

Dr.dk har været rundt på konferencen og spurgt disse "almindelige" deltagere, hvad de har fået ud af konferencen.

Isatou Jeng, Isatou Bittaye, Oumie Sissokho, The Girl's Agenda - Gambia:

(Foto: © Nikoline Vestergaard, DR)

- Det har været en helt utrolig oplevelse for os. Vi kom her for at lære nyt om piger og kvinders sundhed, men vi har også været her for at få nye kontakter med andre organisationer og personer som os selv, så vi kan blive endnu bedre til at løse kønsbestemte problemer for unge kvinder og piger.

Og er det lykkes?

- Ja, vi har fået rigtig mange kontakter fra organisationer fra hele verden, fra tredjeverdens lande, fra udviklede lande og fra Europa, USA - over alt. Og mange ville kunne hjælpe os med de tekniske ting, der skal til for, at vi kan gennemføre vores arbejde. Det har været virkelig fantastisk.

- Som en en lille organisation modtager vi ikke donationer fra store donorer, så vi er selvstændige, der selv laver og sælger ting (her tørklæder og kjoler, red.), så vi har rå til at kæmpe mod pige-omskæring og børneægteskaber.

Nur Rahat fra Population Council, Shahanara Chowdhury fra Chittagong Medical College & Hospital, Nasima Akhter Joly fra The Hunger Project, Tasmin Nahar fra Badas - Perintal Care Projct - alle fra Bangladesh:

(Foto: © Nikoline Vestergaard, DR)

- Vi har opnået meget ved at være med her i København, blandt andet nye partnerskaber, men også hvordan vi kan gøre ting bedre eller anderledes. Konferencen har hjulpet os til at se os selv i et nyt lys, og hvad vi skal arbejde med og for fremover.

- Jeg vil påpege en særlig vigtig ting: Vi har lært meget om global forpligtelse. Det har været styrken her - at vi kan se, at vi ikke er alene, og at vi arbejder sammen, så vi til sidst får en fælles løsning.

- Jeg arbejder med oplysning for kvinder, og det, jeg har oplevet, er, at andre folk også er kommet til mig for at få råd til, hvordan man arbejder med oplysning for kvinder - og udbreder den oplysning.

Kateryna Kardash, ph.d.-studerende fra Ukraine - bosat i Hong Kong:

(Foto: © Nikoline Vestergaard, DR)

- Jeg skriver en ph.d. om kønsbaserede aborter i Armenien, hvor mange flere vælger at få fjernet fostret, hvis det er en pige, end hvis det er en dreng.

- Her på konferencen har jeg fået kontakt med andre, der arbejder inden for samme område, og de har anbefalet mig en masse spændende løsninger fra regeringer og diverse oplysningskampagner. Så det har været fantastisk, at vi har haft mulighed for at dele erfaringer på det her problemområde.

- Jeg er blevet inspireret af kvinder, der kæmper endnu mere end de kvinder, jeg arbejder med i mit projekt - kvinder fra Mellemøsten, Afrika, Latinamerika og så videre. Kvinder, der har problemer med adgang til sundhedsfaciliteter og rent vand og uddannelse. Og hvis de kan kæmpe, så er jeg sikker på, at vi også kan i Østeuropa.

- Vi er allerede nået langt, og der er fokus på problemerne både på EU- og regeringsplan. Og der er for eksempel nu et lovforslag om forbud mod kønsbaserede aborter.

Else Marie Larsen fra Danmark og Gunilla Rommerskirchen fra Sverige - Soroptimist International:

(Foto: © Nikoline Vestergaard, DR)

- Vi er medlem af en stor organisation med 75.000 medlemmer, der arbejder for kvinder og pigers rettigheder over hele verden, både i de afrikanske lande, men også i de nordiske lande. Vi har medlemmer over hele verden, og her i Europa er vi gode til at samle penge ind til projekterne, mens vores folk ude i verden er gode til at få det til at ske.

- Hvis en person i en landsby i Gambia snakker med en af vores folk dernede og siger "Vi mangler en brønd", jamen så kan vi herhjemme hjælpe med at samle penge til projektet, mens vi så har folk dernede, hvor de har brug for brønden, der kan føre det ud i livet. Der er ikke langt fra ord og ønsker til handling hos os.

- Der er ikke ret mange, der kender os, og derfor har vi en stand her på konferencen, hvor vi snakker med folk. Vores speciale er, at vi er en græsrodsorganisation med et enormt netværk, men samtidig er vi også repræsenteret i FN.

- Vi har opnået så meget ved denne konference. Hver session, vi har været til, har inspireret os med nye ideer til, hvordan vi kan arbejde. Vi har mødt så mange spændende mennesker, og hver eneste af dem har en fascinerende historie at fortælle. Det har været meget overvældende. Når vi kommer hjem, vil vi gennemgå vores noter og papirer og helt konkret se på, hvad vi kan bruge.

Tiffany Langston og Ross Bailey fra WaterAid:

(Foto: © Nikoline Vestergaard, DR)

- 500 millioner kvinder på verdensplan har ikke adgang til et privat eller rent toilet. Det medfører store problemer og mange sygdomme med sig. Så er vi er for at sætte fokus på det - og så at der på mange hospitaler i eksempelvis Afrika ikke er adgang til rent, rindende vand.

- Det har været en dejlig oplevelse at være en lort på Women Deliver i denne uge. Og selv om det virker skørt, at der går en lort rundt her på konferencen, så er temaet dybt alvorligt. Men lorte dræber mange kvinder og piger hvert år - og mange bliver syge, fordi de ikke har adgang til vand og rene toiletter.

- Vi håber, at vi her har fået mange kvindeforkæmpere til at støtte vores koncept om, at det i 2016 er uacceptabelt, at der bliver bygget hospitaler uden toiletter, håndvaske og sæbe.

- Vi kommer normalt ikke til den her slags konferencer, men vi er for at fortælle, at hvis kvinder og pigers liv skal forbedres, så må man tage sig selv.

- Vi har mødt mange interesserede, der ville fotograferes med lorten, og som kommer fra Gambia eller Burma og siger, at de nu vil tage kontakt til os, så det har været godt.

Becky Furuta, cykelrytter fra Team Novo Nordisk:

(Foto: © Nikoline Vestergaard, DR)

- Vi har både et professionelt mandehold og et kvindehold, og fælles for os er, at vi alle har diabetes. Jeg er her med Novo Nordisk for at sætte fokus på diabetes under graviditeter.

- Jeg blev selv diagnosticeret med diabetes, da jeg var gravid og 20 uger henne. Det kan få store konsekvenser for både mor og barn, hvis moderen har diabetes under graviditet - den kan give komplikationer, og i værste fald kan barnet dø, så det er vigtigt at få sat fokus på.

- Nu er jeg heldig at bo i USA, og min datter var helt perfekt, da hun kom ud, men mange kvinder ved måske slet ikke, at de har diabetes - og at der kan gøres noget ved det, hvis sygdommen bliver opdaget. Udover medicin er en sund kost og motion vigtigt.

- Vores mål med konferencen er at sprede budskabet, om at graviditetsbetinget diabetes findes - og at en ud af syv fødsler faktisk bliver påvirket af det. Men at der er løsninger.

- Det har været en fremragende konference, og det er godt at se både den private og den offentlige sektor mødes og snakke om problemerne - og måske komme frem til nogle fælles løsninger.

Retna Mahriani Surapty, University of Sriwijaya og Nia Reviani fra National Population and Planning Board - begge fra Indonesien:

(Foto: © Nikoline Vestergaard, DR)

- Det har været vores første Women Deliver-konference.

- Denne konference er perfekt, fordi jeg kan få nye ideer til, hvordan vi kan arbejde med de områder omkring kvinders sundhed og ret til at bestemme over deres egne kroppe, som vi også arbejder med til hverdag. Jeg har været til flere foredrag og møder, men også mødt og snakket med flere på de små stande i udstillingsområdet. Min chef, sundhedsministeren i Indonesien, har holdt taler og bilaterale møder, så det har været en perfekt konference for os.

- Jeg underviser på et universitet fra Sumatra, så jeg er her for at sprede min forskning og for at få inspiration og ny viden til min undervisning. Personligt er jeg meget interesseret i de emner, der bliver taget op her, og jeg har lært meget. Det har været meget, meget godt at være her, især fordi jeg kan dele det med mine studerende derhjemme.